avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... casco- actiune regres conducator auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

casco- actiune regres conducator auto

Buna seara
Indraznesc sa va retin atentia cu o speta tare interesanta si in acelasi timp cu rugamintea de a-mi oferi cateva sfaturi care sa ma ajute in situatia in care ma aflu.
In data de 28.07.2010 am produs din vina mea un accident in timp ce conduceam un cap tractor cu nr de imnatriculare x care avea atasata o semiremorca cu nr de inmatriculare Y. Proprietarul capului tractor este firma unde eu sunt angajat. Capul tractor avea conform CEDAM asigurare RCA la [editat], iar semiremorca ( care are un alt proprietar) asigurare CASCO la [editat]. Plata prejudiciului suferit s-a facut de catre [editat] in data de 13/12/2010 in baza politei CASCO.
In data de 29 feb. 2012 am primit citatie cu copie de pe actiune prin care [editat] solicita instantei obligarea mea la plata sumei acordate de ea ca si despagubiri civile si dobada legala la acea suma.
As dori sa imi spuneti in primul rand care este instanta competenta teritorial sa solutioneze aceasta cauza ( eu am domiciliul in raza altei judecatorii decat cea la care a fost introdusa actiunea) si daca raspunsul celor de la [editat] ca la data producerii accidentului capul tractor nu avea asigurare valabila ( desi conform verificarii CEDAM asigurarea figura valabila ) ii exonereaza de la plata sumei acordate de catre [editat] si ca atare instanta ma poate obliga pe mine la plata sumei acordate.
In speranta ca am fost suficient de explicit, va multumesc din suflet pentru solutiile dumneavoastra.

[Editat - este interzisa postarea denumirilor de societati, indiferent de context].
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: rallu28 , utilizator 15:24, 9 Martie 2012
Daca accidentul a avut loc in perioada de valabilitate a politei de asigurare atunci asiguratorul capului tractor trebuie sa suporte despagubirea.
Este posibil ca asiguratorul sa fi constat ca asigurare nu este platita in cazul in care aceasta a fost facuta la un broker, adica firma dv. sa fi platit la acel broker dar brokerul nu a depus banii la soc. de asigurare. Chiar si in acest caz soc. de asigurare trebuie sa plateasca dar isi va recupera de la brocher banii pe asigurare si poate si banii pe dauna.
Repet: daca accidentul a avut loc in perioada de valabilitate a politei de asigurare si asigurarea este platita de firma dv. atunci dv. trebuie sa depuneti in instanta o intimpinare prin care sa aratati ca aveti asigurare valabila la data accidentului si sa chemati in garantie asiguratorul capului tractor.
Multumesc din suflet pentru sfat. Am sa va tin la curent cu ceea ce se va intampla. legat de instanta competenta teritorial sa judece cauza, as dori anumite lamuriri daca se poate. In speta reclamanta a introdus actiunea la judecatoria X dar eu, in calitate de parat am domiciliul in raza judecatoriei Y. Intrebarea care se ridica este care dintre cele 2 judecatorii este competenta in judecarea cauzei. pot invoca exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei X?
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
rallu28, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte responsabila civilmente accident Pema Pema Buna ziua, Va rog frumos am nevoie de ajutor. Societatea noastra a inchiriat o semiremorca ( transport marfa alimentar) la societatea X iar societatea ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca - problema nemaintalnita Laura2285 Laura2285 Buna seara, In anul 2011, am provocat un accident minor de circulatie, ne-am dus la politie, am recunoscut vina, avand RCA valabil si am primit o ... (vezi toată discuția)
Este posibil sa fiu citat ca intervenient fortat intr-un proces in legatura cu polita rca? ClydeS ClydeS Lucrurile stau in felul urmator : -X avand RCA imprumuta masina lui Y care comite un accident lovindu-l pe Z avand CASCO ; -acum, asiguratorul CASCO lui Z ... (vezi toată discuția)