avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz angajator-incalcare Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz angajator-incalcare Codul Muncii

Buna ziua,

Sunt angajata intr-o companie private intr-o functie de conducere. Acum cateva zile angajatorul a postat pe site-ul companiei la joburi vacante un anunt pentru jobul in care activez eu in present fara sa ma anunte. Nici eu nu mi-am intrebat seful ce-i cu acel anunt pentru ca inca nu mi-am refenit de-abinelea din soc.

Doresc sa va intreb ce pot sa fac in acesta situatie, adica daca doreste sa ma constranga sa-mi dau demisia pot sa-l actionez in judecata, mai ales ca nu am nici o sanctiune, nici macar un avertisment verbal, etc. Ce prevederi ale codului muncii au fost incalcate in cazul meu?

Mentionez ca sunt afectata de acest lucru mai ales ca mi-a fost subminata autoritatea fata de subaltern-care au vazut anuntul, mi s-a prejudiciat imaginea, sufer o mica trauma emotional, etc.

Ce ar merita acest angajator?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:48, 11 Aprilie 2012
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
ART. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta
ART. 63
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
ART. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
ART. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil
ART. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
ART. 76
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64
ART. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului
ART. 78
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
ART. 79
In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.
ART. 80
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
(3) In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti

Asa ca, fara o notificare scrisa in care sa va prezinte motivele concedierii si efectuarea procedurilor enumerate mai sus din Codul Muncii, nu va poate face nimic.
Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Pentru incalcarea legislatiei cu privire la relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca de catre angajator va puteti adresa ITM-ului.

Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului si nu poate fi impusa de catre angajator ...
Se poate ca eu angajat la o firma privata cu patronul aflat in Franta..sa fiu penalizat sau concediat pe motiv ca am cateva zile de concediu fara plata??
Va multumesc
Nu se poate face asa ceva ... pentru concediere trebuie sa existe un motiv ,,,
Am inteles, stiu ca nu ma poate obliga sa demisionez, doar ca eu nu vreau sa las nepedepsit abuzul, acest act necugetat din partea angajatorului, mai ales pentru ca am fost pusa intr-o lumina/ipostaza proasta in relatia cu colaboratorii, colegii, reputational am de suferit si cine stie la ce sa ma mai astept!

Ce-as putea face concret? recomandarea specialistului in dreptul muncii.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Angajatul isi anunta verbal demisia si de a doua zi nu se mai prezinat la munca. irinaoprica irinaoprica Buna ziua! Va cer sfatul in legatura cu urmatoarea problema: Un angajat isi anunta verbal demisia (dupa 2 zile de absenta nemotivata - timp in care nu am ... (vezi toată discuția)
Concediere Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori sa aflu daca un angajat poate fii concediat fara respectarea perioadei de preaviz din partea angajatorului sau angajatorul este obligat sa ... (vezi toată discuția)