avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul isi anunta verbal demisia si de a doua zi nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul isi anunta verbal demisia si de a doua zi nu se mai prezinat la munca.

Buna ziua!
Va cer sfatul in legatura cu urmatoarea problema: Un angajat isi anunta verbal demisia (dupa 2 zile de absenta nemotivata - timp in care nu am reusit sa dau de el nici telefonic). Tot verbal ii este acceptata demisia, urman ca a doua zi sa se prezinte pentru intocmirea documentelor necesare. Problema este ca de atunci ( 26 martie) nu l-am mai vazut la culoare; a catadicsit sa imi raspunda o data la nenumaratele telefoane pe care i le-am dat ca sa imi spuna ca o sa treaca pe la servici. Insa nu s-a mai aratat. Mai grav - un set de chei de la birou au ramas la el! Ce pot face in acest caz?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:41, 7 Aprilie 2009
De obicei in contractele de munca exista o clauza prin care angajatul sau angajatorul poate rezilia contractul de munca facandu-si cunoscuta intentia in scris cu 30 sau 60 de zile inainte de momentul la care se doreste rezilierea. Nu stiu daca dvs, aveti stipulata in contract o astfel de clauza insa in orice caz il puteti actiona in judecata pentru nerespectarea contractului si sa ii cereti daune materiale pentru pierderile pe care le-ati suferit din cauza comportamentului lui. Parerea mea este ca aveti toate sansele sa va impuneti intr-un astfel de proces.
Mult succes.
Conform Codului muncii la art. 79. - (1) Prin demisie se intelege
actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


apoi conform Art. 40. - (1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

si urmeaza astfel concedierea dar nu fara a urma urmatorii pasi:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(11) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 63. - (1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.

pana nu urmati fiecare pas in parte si cand ati comunicat decizia de concediere a acestuia puteti sa-l actionati in instanta.

succes



1. Puteti trece la procedura cercetarii disciplinare pentru absente nemotivate. Procedura este reglementata de art.267-268 C.mun. coroborata cu prevederile art.75 din CCMN.
2. Demisia reprezintă un act formal, legea stipulând necesitatea redactării ei în formă scrisă, ceea ce înseamnă că o demisie tacită este inadmisibilă. De asemenea, principiul simetriei reclamă soluţia comunicării demisiei către organul care este apt să încheie contracte de muncă şi, corespunzător, să decidă încetarea acestora.



in cazul in care cer "lichidarea la zi", contractul de munca imi poate fi desfacut in aceeasi zi?. multumesc anticipat
smoove1985 a scris:

in cazul in care cer "lichidarea la zi", contractul de munca imi poate fi desfacut in aceeasi zi?. multumesc anticipat


In acest caz , contractul poate inceta in baza art 55 lit b) din codul muncii, prin acordul partilor sau se poate ca angajatorul sa renunte la preaviz. Dar repet, se poate ....dar trebuie sa aveti acceptul angajatorului sau sa fie intrunite conditiile prevazute de art 79 alin 8 din codul muncii: "Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract adelinepiper adelinepiper O societate poate sa desfaca un contract de munca disciplinar daca angajatul este in concediu medical. va rog si temei legal.... (vezi toată discuția)
Concediere Pisoiash Pisoiash BUNA SEARA! Daca dorim sa concediem un angajat ptr anumite nemultumiri din partea unor clienti cum trebuie procedat? incadram la abatere disciplinara art61 lit ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim cu art.61,lit.a ionelabejenaru ionelabejenaru Buna ziua,din nou,cum v-am mai scris,astazi am primit acasa o notificare,prin care sunt invitata la fostul loc de munca ptr.a mi se desface cim-ul cu ... (vezi toată discuția)