stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la "pausal" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, greseala mea); toate bune si frumoase, doar ca administratora mi-a spus ca nu mi se va scadea din luna viitoare consumul facturat in exces. Ma depaseste situatia atat legislativ, cat si logic. Bref:
1). mi-a comunicat ca am fost trecut la pausal cu 10 mc apa rece si 5mc apa calda. Este mult? putin? exista limite?
2). cum se procedeaza?
spre ex: eu am avut ultimul index de 123, nu am dat citirea vreo doua luni deci a ajuns la 143 (pt apa rece). Bun, dar acum indexul este < 143. Mai trebuie platit ceva la apa? ( inafara de pierderi, pt ca banuiesc ca acestea se factureaza indiferent)
va multumesc anticipat, Robert
calculul pausal se efectuiaza doar atunci cand s a deteriorat sigiliul sau nu exista repartitor de apa. In perioada cand nu dati citirea se pune un consum mediu,tocmai sa nu apara situatii de acest gen.
Robert,
Fiecare asociatie serioasa are, inafara de legislatia specifica si niste reguli proprii dupa care-si desfasoara activitatea curenta. Ceea ce ne povesteti dumneata aici, se intampla - din nefericire, destul de des la noi in asociatie de exemplu. Sunt situatii si situatii pentru care proprietarii nu predau la asociatie consumul de apa. In principiu nu este o situatie corecta, dar asta-i treaba, se mai intampla...
Noi avem stabilit in AG un regulament privind modul de lecturare si predare la asociatie a consumurilor si de repartizare a diferentelor. Cu privire la proprietarii care nu aduc consumul la asociatie, prima data se estimeaza un consum aproximativ cu cel inregistrat luna trecuta. Faza mai ”merge” inca o data - cu regularizarea consumurilor, dar la a treia luna se aplica acel pausal despre care vorbesti, adica 7mc/pers. la apa rece si 3mc/pers. la apa calda, insa fara regularizare, adica se pleaca de la ultimul consum declarat sau verificat de administrator. In alte asociatii, am observat ca acest pausal este trecut cu cantitati mai mari - cum spuneam, functie de ce s-a hotarat in AG sau com. executiv.
Pentru clarificarea situatiei este necesar sa te deplasezi la sediul as. prop. si sa stai de vorba cu presedintele. Solicita clarificari (eventual in scris), vezi ce poti rezolva si incearca sa lasi consumul de apa la asociatie. Noi preluam aceste consumuri direct la administrator, avem o cutie postala la usa asociatiei, iar unii prop. fac acest lucru la telefon - SMS, eventual prin mail.
Succes!
multumesc mult, tuturor... mi-e teama ca cel mai probabil mi s-a intamplat situatia de care pomeneste dl Adam Gracu... am fost "iertat" si apoi "mustrat" cu 10, 20 mc... nu mi se pare corect, sau mai bine zis, logic... adica... daca sunt repartitoare la tot blocul, toata lumea da citirea, eu nu, si diferenta dintre mc platiti (facturati) si cei consumati... unde ajunge? (discut de un bloc de 10 etaje, cu o singura scara, aprox 60 ap) pierderile se impart la nr de locatari, chiar daca ai apometre, asa ca eu am platit cei 10, 20 mc de apa... cui? pt ca am inteles, si acesta a fost si raspunsul administratorei, ca nu se mai face regularizare... asadar... banii mei... incotro?
Incerc sa raspund, dar nu stiu daca este raspunsul asteptat.
Am mai scris pe un post asemanator: diferente intre cantitatea de apa facturata si suma cantitatilor declarate de proprietari, vor fi intotdeauna, indiferent cate masuri se vor lua de catre asociatie ( aici se poate aplica dorinta unui tzigan cand a fost intrebat cand doreste sa moara - acesta a raspuns: pai sa mor atunci cand toate ceasurile vor arata ora exacta!).
Sa presupunem ca la lecturarea de sfarsit de luna, apometrul general ”scoate” un consum de 450 mc - pe tot blocul. Suma consumurilor proprietarilor este de 430 mc - cu tot cu estimarea facuta pentru cei 2-3 proprietari care nu au adus consumul pe luna respectiva. Cu toate astea raman in aer 20 mc care deocamdata nu sunt repartizati, dar pe care as. prop. trebuie sa-i achite furnizorului. Acum intervine regulamentul de repartizare a diferentelor: se repartizeaza pe nr. curent de persoane, pe cota indiviza, proportional cu consumul declarat sau o combinata a metodelor aratate, astfel incat ”factura se inchide” pe consumul de 450 mc. Ei, in mod sigur cei 2-3 proprietari care nu au adus consumul in timp util au influentat in plus sau minus cantitatea 20 mc care nu inchideau factura. Stim a cui este vina, dar nu mai are importanta acum.
Deci functie de cantitatea estimata de administrator pentru proprietarii care nu au adus consumurile, putem vorbi ca ati ”sustinut” cu un anumit procent aceste diferente (de obicei sub 10%). Bun, daca in luna urmatoare as. prop. face regularizarea consumurilor, este posibil ca diferentele sa fie mai mari si atunci proprietarii sa achite sume mai mari in scopul stingerii diferentelor (inclusiv prop. carora li s-a facut regularizarea).
Practic acest joc se face numai in blocul, in si pentru proprietarii respectivi - de aceea spuneam ca este foarte important ca toata lumea sa lectureze si sa prezinte consumul la as. prop. Daca valoarea diferentelor este mai mare de 10%, administratorul trebuie sa informeze com. ex. care va lua masuri de verificare a instalatiei exterioare/interioare apartamentelor in vederea depistarii acestor pierderi. 10% din consumul tau lunar de 10-15mc reprezinta doar 100-150 litri, deci ca suma de bani, cam 1 leu. Aceasta diferenta este superacceptabila, la noi este un pic mai mare...
Asta e, in legatura cu ” ... asadar... banii mei... incotro?” Cam in zona aceasta sunt banii tai. Daca ai inteles este bine, daca nu este raspunsul asteptat, regret!
Sa explic si altfel?
Atunci cand vi s-a estimat consumul el era considerat ca si consumurile declarate, in rand cu ele, ca sa zic asa.
In cazul in care veneati luna urmatoare cu indecsii cititi, atunci, prin regularizare, rezulta consumul real, iar diferenta din aceasta regularizare se ducea in "pierderi" si se repartiza tuturor.
Daca nu ati dus citirea si ati fost "pedepsit" cu asa zisul "pausal", atunci dv. ati suportat aceste "pierderi", situatie ireversibila pentru regularizari ulterioare.
Acum, interesant este de la ce index se porneste referinta pentru citirile ulterioare. Aici intervine Regulamentul fiecarei asociatii.
La mine in asociatie se porneste de la ultimul index estimat.
La dv. cum se procedeaza? Asta trebuie sa intrebati la administrator.
Consum pausal
adela c
buna. problema mea este urmatoarea:
In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii
Tonyde
Buna ziua,
As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal.
Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)