avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Copilul urmas trebuie sa renunte la pensie daca se ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Copilul urmas trebuie sa renunte la pensie daca se angajeaza?

Daca un copil beneficiaza de pensie de urmas, isi continua studiile si doreste sa se angajeze cu 2 ore, trebuie sa renunte la pensie sau beneficiaza in continuare?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 10:17, 9 Martie 2012
Poate beneficia in continuare de pensia de urmas.

Legea nr. 263/2010:

ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, urmãtoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limitã de vârstã;
b) nevãzãtorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevãzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activitãţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacã acestea nu depãşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevãzut la art. 33 alin. (5).

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas deeariri deeariri Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Bogdanmare Bogdanmare Buna seara! Prietena mea este orfana de ambii parinti si fiind studenta beneficiaza de o pensie de urmas. Intrebarea mea este daca mai poate primii pensia in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sergiu00 sergiu00 Daca sunt orfan de un parinte si primesc pensie de urmas, dupa admitere mai primesc pensie de urmas daca ma si angajez? (vezi toată discuția)