Buna ziua! Vineri am avut parte de o nefericita intamplare. Am avut o mica tamponare in urma careia mi s-a ridicat permisul de conducere pe termen de 2 luni. Am cerut dovada fara drept de circulatie, iar la primirea ei m-am grabit si nu am observat ca era cu. O pot anula? Doresc sa dau examen pentru reducerea pedepsei. Ce pot face cu dovada? Stima!
Art. 221din regulmentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede:
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
Dovada fiind cu drept de conducere aveti acest drept timp de 15 zile. Dupa aceea dati testul si, daca-l promovati, puteti solicita reducerea perioadei de suspendare a dreptului de conducere.
In baza acelei dovezi ati putut conduce masina pana la destinatie. Acea dovada este de 15 zilem, asa cum a mentionat si distinsul coleg mai sus, timp in care puteti conduce si va puteti pregati pt.examinare. In urma promovarii testului si a indeplinirii conditiilor enumerate perioada de suspendare poate fi micsorata.