avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate vinde un imobil unei persoane minore?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate vinde un imobil unei persoane minore?

buna ziua!
va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu?
este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii vor sa faca acte de vanzare-cumparare copilului care este minor.
daca se poate vinde in aceste conditii, care sunt demersurile necesare?
va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:35, 10 Martie 2012
Daca intre parinti si copil se incheie un contract de vanzare-cumparare acesta este prezumat ca fiind o donatie simulata. Daca este singurul copil al sotilor, se poate face un contract de donatie catre minor.

Noul cod civil reglementeza capacitatea de exercitiu a minorului, astfel:

Art. 41 - Capacitatea de exerciţiu restrânsă

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.

(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.

(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.

Art. 146 - Încuviinţarea şi autorizarea actelor minorului care a împlinit vârsta de 14 ani

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani încheie actele juridice cu încuviinţarea scrisă a tutorelui sau, după caz, a curatorului.

(2) Dacă actul pe care minorul care a împlinit vârsta de 14 ani urmează să îl încheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate face decât cu autorizarea instanţei de tutelă şi cu avizul consiliului de familie, va fi necesară atât autorizarea acesteia, cât şi avizul consiliului de familie.

(3) Minorul nu poate să facă donaţii, altele decât darurile obişnuite potrivit stării lui materiale, şi nici să garanteze obligaţia altuia.

(4) Actele făcute cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) sunt anulabile, dispoziţiile art. 144 alin. (3) fiind aplicabile în mod corespunzător.

Puteti incheia un act de instrainare al imobilului , contract de vanzare cumparare sau donatie, insa copilului II trebuie numit un curator special pentru aceasta operatiune juridica numit de instanta de tutela, acesta putand sa fie un bunic, nasii sau un prieten apropiat dvs. Acest act va fi semnat de curator daca copilul are pana in 14 ani, incuviintat de curator daca copilul are peste 14 ani, ambele situatii insa cu autorizarea prealabila a instantei de tutela. Atentie insa acest act in caz ca mai aveti si alti copii va putea fi prezumat ca donatie deghizata daca este contract de vanzare cumparare la dezbaterea mostenirii dvs. Donatia ar i scutita de impozit in cazul dvs pentru ca sunteti rude de grad 1. La fel insa la decesul dvs, aveasta donatie poate fi supusa raportului sau reductiunii liberalitatii excesive daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa pe numele unui minor iulia66 iulia66 buna seara,eu si sotul meu vrem sa cumparam o casa la tara pe numele copilului nostru care are 7 ani.doresc sa stiu daca acest lucru se poate si in ce ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare catre un minor carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez de sotul meu si, ca nu mai facem partaj am vrea sa trecem casa proprietate comuna in proprietatea fiului nostru minor in varsta de 15 ani. ... (vezi toată discuția)
Donatie pentru nepoti 51971 51971 Buna ziua. Am 2 nepoti minori carora vreau sa le dau pamantul si casa de la tara.Vreau sa le trec pe numele lor dupa acuma si sa intre in posesia lor cand or ... (vezi toată discuția)