Buna ziua.
Am, va rog, o suma de nelamuriri referitoare la contestatia unui proces verbal de retinere a permisului auto:
Mai intai faptele:
Mi-a fost retinut permisul la o trecere pietoni pe un drum cu doua benzi pe sens in municipiul Botosani.
Am intrat in intersectie sa virez la stanga si am vazut pe marginea drumului un politist langa o masina oprita. Bineinteles ca am fost mai atent ca de obicei la ceea ce fac.
Am vazut un grup de pietoni traversand (erau pe celalalt sens, pe sensul meu nu calcase niciunul trecerea) si am continuat sa rulez. Dupa ce am trecut de trecere un alt agent (pe care nu-l vazusem) de pe celalat sens m-a oprit si mi-a retinut permisul pe motiv de neacordare de prioritare (colegul lui era in continuare cu spatele si nu a vazut). Camera de pe masina politie era orientata in partea opusa sensului de circulatie pe care eram eu, masina lor fiind parcata oblic pe marginea drumului (cu spatele spre mine).
Am incercat sa vorbesc cu el da n-a vrut sa auda nimic - cica am trecut chiar prin fata pietonilor.
Un avocat din Botosani mi-a spus ca nu am martori si degeaba fac contestatie pt ca agentul constatator are dreptul de a da amenda chiar daca nu are dovezi. Eu trebuie sa aduc dovezi si martori ca nu sunt vinovat.
Pai cum vine asta? La noi principiul este: vinovat pana la proba contrarie?
Are Politia puterea de a da amenda si de a castiga contestatiile indiferent de adevar?
Multumesc anticipat pentru solicitudine.
PS: Dupa mine au mai amendat vreo 5 persoane in 20 minute (cat a durat sa-mi scrie PV-ul). Sa nu fie si asta o urmare a faptului ca dl prim-ministru a spus ca are nevoie rapid de niste bani la buget (vreo doua miliarde de lai parca).
colegul avocat are dreptate- se aplica prezumtia de veridicitate a pv si sarcina probei apartine contravenientului. dvs trebuie sa dovediti ca politistul a actionat gresit.
Asadar domnii politisti pot comite orice abuz daca te vad ca n-ai martori. Corect?
Frumoasa tara... N-am ce zice. Cum a zis Basescu: Intai te declaram vinovat si dupa aia umbli tu dupa noi sa ne arati ca nu esti?
In avocatura cum apare chestia asta cu prezumtia de vinovatie? Pare corect?
prezumtia de nevinovatie se aplica in penal si nu in civil.
acelasi sistem si prezumtie de validitate o intilniti de la Urali la Oceanul Atlantic. in franta si germania se aplica acelasi sistem privind contraventiile. va pot spune din experienta proprie :)
colegul avocat are dreptate- se aplica prezumtia de veridicitate a pv si sarcina probei apartine contravenientului. dvs trebuie sa dovediti ca politistul a actionat gresit.
E tocmai invers fata de cum spuneti dv. domnule avocat
astept argumente. si va rog sa nu invocati Anghel vs Romania deoarece CEDO a clarificat definitiv problema in dosarul Ioan Pop vs Romania, admitind ca prezumtiile de validitate a pv este conforma cu dispozitiile Conventiei.