avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Polita de investitii ineficienta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Polita de investitii ineficienta

Am incheiat acum vreo 5 ani o polita de investitie (Capital se numeste) la AIG. Nu stiu cum de m-au prins, m-au vrajit cu sumele mari, cu procente fantastice si alte chestii de-ale lor.

Cert este ca am platit in fiecare an sume (crescatoare) de la 1500 RON pana la 2000 RON, in total pe undeva pe la 8000 RON. In ultimii ani tot incercam sa aflu date financiare ale politei mele, iar de fiecare data s-au invaluit in procente si rezultate investitionale, ba chiar mi-au facut niste comparatii cu rata medie a dobanzii si cu rata inflatiei ca sa-mi arate ca ei sunt peste ambele.

Anul acesta nu m-am mai lasat prostit si le-am cerut sume absolute, in RON, iar cand le-am primit, stupoare: cei 80 de milioane investiti de mine pana anul trecut, mi-au adus un beneficiu net (dupa ce si-au tras ei comisioanele) de 12.5 RON!!!! In tot acest timp se laudau cu procente si rezultate financiare fantastice. Asta e hotie curata, in consecinta, am cerut rezilierea contractului, in urma caruia am obtinut ca valoare de rascumparare aproximativ 4000 RON (cam jumatate dein ce am platit efectiv).

As vrea sa stiu daca ceea ce mi s-a intamplat este legal (atat beneficiul infim, cat si valoarea de rascumparare). Sunt sigur ca sunt trecute in contract, dar ma intreb daca nu cumva sunt clauze abuzive.
Cel mai recent răspuns: uditza , utilizator 11:12, 24 Noiembrie 2008
Este cam putin ce ati primit, de obicei se ia cam 90% din suma depusa; de asemenea, si "investitiile" facute de ei nu sunt la nivelul [promisiunilor. Va trebui sa cititi cu atentie tot contractul, sa verificati si legea nr.136/1995 si Normele CSA-ului cu referire la asigurarile de viata si, mai apoi, sa promovati o actiune in instanta.
Am citit contractul si e destul de "beton" dupa parerea mea. Au platit cu bani buni niste juristi sa-l faca astfel, e plin de termeni specifici industriei, si anume "profit din investirea rezervei matematice", "rezultat investitional", "procent minim garantat" etc.

Asadar, ca si contract nu cred ca am ce sa contest, acolo lucrurile sunt frumoase, insa rezultatele efective, in cifre absolute, s-au ferit dintotdeauna sa mi le comunice. Bineinteles ca le-a fost rusine sa recunoasca un profit de 12.5 RON la 8000 de RON investiti.

Ca fapt divers, le-am spus odata ca as castiga mult mai mult daca as depune banii la banca si ca in plus pot sa-i si scot pe toti oricand si au avut nesimtirea sa-mi trimita un tabel comparativ cu rezultatul lor (procente intre 7-25%), dobanda medie de pe piata bancara si rata inflatiei. Ce ar fi trebuit sa vad eu din acel tabel? Ca ei au cifre PESTE celelalte valori. Dar cum se concretizeaza ele in RON...
Trebuie facuta adresa la ANPC - protectia consumatorului, dar in prealabil discutat cu ei, poate cedeaza.
Nu cedeaza pentru ca au acoperire in contract. Eu sper sa se poata dovedi ca este un contract cu clauze abuzive. Intre timp am incasat si banii pe rascumparare, intrucat daca trecea perioada de gratie si nici nu plateam nici nu reziliam, pierdeam tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare pensie privata ContSters79003 ContSters79003 buna ziua! acum 5 ani am incheiat un contract cu o firma de asigurari pt a beneficia de pensie privata, contract pe 23 ani de cotizare.. , pana acum cotizand ... (vezi toată discuția)
Inflatie razvan017 razvan017 Cum se calculeaza inflatia la o suma de 8000 de lei din anul 1987??? (vezi toată discuția)
Reziliere contract asigurare de viata pe motiv de modificare nume asigurator simona_77 simona_77 Buna ziua, Am incheiat anul trecut o asigurare cu AIG , in prezent ALICO si as dori sa stiu daca pot rezilia contractul cu recuperarea sumei depuse initial - ... (vezi toată discuția)