avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Venit minim garantat
Discuție deschisă în Executare silită

Venit minim garantat

Buna, in speta un debitor (persoana fizica) are de achitat suma X ...executorul judecatoresc a procedat la blocarea conturilor.
Intrebare: ^ce procent poate fi oprit din venit ?
^daca venitul persoanei este sub minimul pe economie , se aplica executarea pe venit, in speta pensie de boala?
La un moment dat auzisem ceva de cosul minim....
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 22:38, 11 Martie 2012
Art. 409

(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.



Ar fi vb de o retinere de 1/3 din 1/2 din acea pensie.
Persoana interesata poate face contestatie la executare.
Dar Art 409 (4) CPC

Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Daca cetateanul, precum am mentionat, e in pensie de boala si acea pensia a fost executata......
Pensia de invaliditate nu e ajutor pentru incapacitate temporara de munca.
Care ar fi ajutorul pentru incapacitate temporara de munca?
Practic e concediul medical, se plateste de catre angajator si are o durata de maxim 90 de zile intr-un an calendaristic, in una sau mai multe etape. Din asta , daca se constata ca persoana nu mai e apta de munca , intra in pensie de invaliditate
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executarea silita a sanctiunii amenzii dorely688 dorely688 Buna ziua,am o intrebare .Am niste amenzi de circulatie din 2010 si 2011 neplatite integral,pana in 2012 plateam 20 lei pe luna iar din 2013 nu am mai platit ... (vezi toată discuția)
Executare silita pensie de boala ksimona ksimona Buna ziua, Unui coleg i s-a retinut 1/3 din pensia de boala desi o cunostiinta avocat i-a spus ca aceste venituri nu pot fi executat. Va rog sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Poprire Costinelmarin1 Costinelmarin1 Mama are poprire pe o pensie de invaliditate revizuibila la un an...este legal așa ceva? (vezi toată discuția)