Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: conform calcului de determinare varsta de pensionare pentru femei, eu pot iesi la pensie in luna septembrie 2012, cand implinesc varsta de 59 ani si 5 luni. Varsta minima de cotizare in acel moment trebuie sa fie de 28 ani si 10 luni, dar eu voi avea cotizati efectiv 26 ani 5 luni si 28 zile, din care 10 ani si 6 luni in grupa II de munca. Deasemea am absolvit si o institutie de invatamant superior de trei ani de zile, care am inteles ca se ia in calcul la stagiul de cotizare. Intrebarea mea este:
1. daca ies la pensie conform graficului (la limita de varsta-septembrie 2012) voi fi penalizata pentru stadiu de cotizare incomplet ?
2. pot sa ies mai devreme, dar voi fi penalizata pentru varsta incompleta ?
Va multumesc anticipat.
1-Nu veti fi penalizata.Anii de facultate este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta.Deasemenea daca anii de grupa sunt in procent de 100% acestia mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 2 ani si 6 luni(3 luni la an).
2-Da.Penalizarea este 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
1 luna=0,75%
2 luni =1,5%
3 luni=2,25%
4 luni=3%
,
.
7 luni=5,25%
Doamna, daca ati lucrat 10 ani in grupa II de munca si ati realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, varsta standard de pensionare se reduce cu doi ani. Care este data nasterii dvs.?
Stagiul de cotizare efectiva in luna aprilie 2012 va fi de 26 de ani, la care cred ca se vor adauga cei trei ani de studii universitare. Data nasterii este 29 aprilie 1953. Data la care ma intalnesc cu graficul pentru limita de varsta este septembrie 2012 (cand voi avea 59 ani si 5 luni). Daca varsta standart se micsoreaza cu 2 ani si 6 luni corespunzator celor 10 ani si 6 luni din grupa II inseamna ca puteam sa depun dosarul deja ? (acum 2 ani)
Va multumesc anticipat.
Varsta standard de pensionare se reduce cu doi ani, asa cum v-am spus mai sus, nu cu doi ani si 6 luni. Perioada de 2 ani si 6 luni reprezinta un stagiu suplimentar, stagiu care se adauga stagiului realizat de cotizare in vederea deschiderii drepturilor de pensie.
In aprilie 2012 veti avea urmatoarele stagii, pentru pensie pentru limita de varsta:
-26 de ani stagiu de cotizare realizat;
-2 ani si 6 luni perioada suplimentara, aferenta perioadei lucrate in grupa II de munca;
-3 ani stagiu asimilat stagiului de cotizare - cursuri universitare la zi.
Rezultatul adunarii acestor perioade depaseste stagiul complet de cotizare de 28 de ani si 10 luni, ceea ce va permite sa solicitati pensie pentru limita de varsta oricand doriti dvs. Puteati sa solicitati aceasta categorie de pensie din momentul in care ati indeplinit, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
-ati realizat stagiul complet de cotizare de 28 de ani si 10 luni, inclusiv 3 ani studii universitare;
-ati implinit varsta standard redusa de pensionare de 57 de ani si 5 luni.