avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare

Buna seara !
Va rog sa aveti amabilitatea si disponibilitatea de a lamuri in urmatoarele probleme:
1. Sunt nascuta in anul 1953, martie , 26, si activez ca invatator, avand o vechime de 39 de ani in munca ( 29 ani in invatamant si 10 ani in contabilitate)
2. Cand trebuie sa ies la pensie? ( anul si luna)
3. Care sunt persoanele indrituite a-mi intocmi dosarul de pensie si a-l depune?
4. Cu cat timp inainte de data pensionarii se depune dosarul?
5. Raporturile de activitate pot continua pana la primirea deciziei de pensionare avand in vedere specificul activitatii ?:
Va multumesc anticipat!
Maria Guta
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:51, 13 Martie 2012
Va puteti pensiona la limita de varsta in iulie 2012 sau va puteti pensiona anticipat fara reducerea pensiei oricand doriti.

Documentele necesare pentru pensionare la limita de varsta sunt:
În funcţie de anumite situaţii şi particularităţi individuale, documentele necasare sunt, după caz, următoarele:
cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6 la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010)
carnetul de munca (original si copie)
alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata
actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie)
livretul militar (original si copie)
diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi
adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original)
adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original)(anexa12),(anexa13),(anexa14) la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010
adeverinta cu cuantumul ajutorului de somaj pentru cei care au beneficiat de somaj in dupa data de 01.04.2001
adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original)
procura speciala, pentru mandatar (original si copie)
alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Documentele pentru pensionare anticipata sunt:
cerere pentru înscrierea la pensie anticipata
carnetul de munca (original si copie);
carnetul de asigurari sociale (original si copie);
alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca
adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, in situatia in care acestea nu sunt inregistrate in carnetul de munca;
adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca (unde este cazul);
procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);
adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat;
alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, se depune începand cu data indeplinirii acestor condiţii.

Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite
Cererea poate fi depusă depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Cererea de pensionare se depune la casa teritorială de pensii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul persoana. În cazul persoanelor din domeniul MAN, MAI sau SRI dosarul se depune la casa de pensii sectorială competent, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Cererea de pensionare poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare. Decizia de pensionare poate fi anulată, la cererea titularului, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor, si se acorda de la data inregistrarii cererii.

Plata pensiilor se face, in functie de optiunea pensionarului, prin mandat postal, in cont curect sau in cont de card, in conditiile stabilite prin conventiile stabilite intre CNPP si Posta Romana, respectiv intre CNPP si banci. Lista bancilor se regaseste pe site, la domeniul Pensii, ultimul articol.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Buna seara!

1. Conform Legii nr.263/2010, aveti dreptul la pensie limita de varsta la implinirea varstei de 59 de ani si 4 luni, adica in 26.07.2012. Stagiul complet de cotizare este de 28 de ani si 8 luni. Pentru ca aveti depasire mai mare de 8 ani a acestui stagiu, aveati dreptul la pensie anticipata (fara penalizare!) de acum 5 ani.

2. Puteti iesi la pensie oricand doriti cu pensie anticipata sau la 26.07.2012 cu pensie limita de varsta. Pensia se va calcula la fel in ambele situatii.

3. Dosarul de pensie se depune personal, asa ca trebuie sa vi-l faceti dvs. Daca la comp. resurse umane va poate indruma cineva, nu ezitati. Puteti pregati dosarul dupa instructiunile de pe site-ul casei judetene de pensii sau a celei nationale.

4. Dosarul se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare, nu inainte.
Legea nr.263/2010:
ART. 103
(1) Pensia se acordã la cererea persoanei îndreptãţite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei cãreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, dupã caz, depusã personal ori prin mandatar desemnat prin procurã specialã.
(2) Cererea de pensionare, împreunã cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorialã de pensii competentã, în a cãrei razã domiciliazã persoana.

ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevãzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitatã.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupã caz, emisã în condiţiile prevãzute de prezenta lege, şi se acordã de la data înregistrãrii cererii.


5. Codul muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncã existent înceteazã de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstã standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicãrii deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limitã de vârstã cu reducerea vârstei standard de pensionare;


Sanatate si sa va bucurati de pensie!

mariyokko a scris:
Buna seara!
Fiti amabili, draguti si prompti in raspunsul solicitat :
-dosarul de pensionare pentru limita de varsta se poate depune cu 2-3 luni inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare?
Cu gratitudine!

Asa cum vi s-a spus si mai sus, dosarul se depune la casa de pensii incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta (art. 103, alin. 2 din Legea nr. 263/2010). Depunerea cererii inaintea indeplinirii conditiilor de pensionare genereaza emiterea unei decizii de respingere a acordarii drepturilor de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut mai multi copii? marianacarmen marianacarmen buna ziua Sunt nascuta in 1953 luna aprilie.In luna septembrie 2012 implinesc virsta de pensionare avand stagiul de cotizare de 38 ani. In noua lege mai este ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta,femeie,dubla cetatenie bellefille bellefille Buna seara.Va solicit un sfat pentru o persoana de sex feminin, nascuta in 1954 ,februarie,care are in Romania o vechime de 19 ani plus 4 ani facultate si care ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate olga2011 olga2011 ce acte trebuie sa depun si unde ,?pentru a mi se face dosar de pensionare pe caz de boala? am primit decizia de la comisia de expertiza.cu grad. II de ... (vezi toată discuția)