In firma a avut loc un accident de munca in urma caruia un salariat si-a rupt mana.
Nu era scolarizat pe treaba respectiva si nici macar seful lui nu era cel ce l-a pus sa lucreze.
Este angajat prin agent de munca temporara la firma respectiva. Cum putem cere despagubiri?
In primul rand trebuie sa ne dati detalii despre accident si despre anumite aspecte despre relatiile de munca ale salariatului cu angajatorul, ale modului in care a fost instruit in domeniul securitatii si sanatatii in munca etc. Nu trebuie sa ne gandim neaparat la despagubiri decat in anumite cazuri in care angajatorul se face vinovat de nerespectarea legilor in vigoare.
Despagubirile se pot cere numai in instanta si numai in baza procesului verbal de cercetare. S-a cercetat evenimentul? Si daca da care a fost cauza producerii evenimentului stabilita de comisia de cercetare? In urma cercetarii care au fost persoanele raspunzatoare de incalcarea reglementarilor legale?
Raspunsurile sunt suficiente, va multumesc.
cercetarea se afla in curs si urmeaza sa asteptam rezultatul.
Bineinteles ca se cauta nevinovatia societatii, si ca salariatul a fost neatent.
Dar daca razultatul cercetarii e in vavoarea societatii si se constata ca salariatul e de vina?
Ce e de facut?
Piesa respectiva prezinta un grad mai mare de risc si el avea doar 6 luni de la angajare si nu avea nici scolarizarea necesara..
Musamalizarea? Declaratia accidentatului este f. importanta, asa ca tr sa scrie totul cat mai detaliat si sa nu se lase influentat de promisiuni sau intimidari.
Poate va ajuta asta:
In conformitate cu prevederile din “Ghidul pentru intocmirea dosarului de cercetare” elaborat de Inspectia Muncii Faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii evenimentului se pot retine in sarcina unui lucrator numai in cazul in care angajatorul a facut dovada ca si-a respectat obligatia de a implementa masurile prevazute la art. 7 alin. (1) si (2) respectiv:
a) asigurarea securitatii şi protectia sanatatii lucratorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea şi instruirea lucratorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securitatii şi sanatatii in munca.
in conditiile in care s-a tinut seama de modificarea conditiilor, şi pentru imbunatatirea situatiilor existente, in conformitate cu principile generale de prevenire mentionate la art. 7 alin (3)
a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursa;
d) adaptarea muncii la om, in special in ceea ce priveşte proiectarea posturilor de munca, alegerea echipamentelor de munca, a metodelor de munca şi de productie, in vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuarii efectelor acestora asupra sanatatii;
e) adaptarea la progresul tehnic;
f) inlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai putin periculos;
g) dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care sa cuprinda tehnologiile, organizarea muncii, conditiile de munca, relatiile sociale şi influenta factorilor din mediul de munca;
h) adoptarea, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva fata de masurile de protectie individuala;
i) furnizarea de instructiuni corespunzatoare lucratorilor.
Evaluare ssm
muraruana
Buna ziua. Daca avem o meserie noua in firma trebuie facuta evaluarea riscurilor si imbolnavirilor profesionale? Daca da va rog sa imi dati si articolul din ... (vezi toată discuția)