avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită comunicare instiintare debitor
Discuție deschisă în Executare silită

comunicare instiintare debitor

Buna seara. Am nevoie de ajutorul d-voastra in clarificarea unei situatii . Am incercat sa caut in alte topicuri raspunsuri, dar adevarul e ca fiecare speta e diferita.
Faptele sunt urmatoarele
- am primit prin posta un document numit comunicare instiintare debitor in care mi se comunica faptul ca doamna X , executor bancar in cadrul corpului executorilor bancari al bancii y , actionand in baza art.5 din Legea 287/2011 si avand in vedere cererea nr.*** a bancii Y , prin care se solicita executarea silita prin poprire a veniturilor d-voastra, incuviintata de instanta prin incheierea de sedinta din dec.2010, in vederea recuperarii creantei in suma de *** plus dobanzi, cheltuieli, etc, constata prin titlu executoriu : contract de credit pt emiterea cardului nr *** , in temeiul art.409, 452-461 din Codul de procedura civila, am dispus infiintarea popririi asupra sumelor pe care vi le datoreaza angajatorul / debitorul dvs S.C.*****.
- anexat acestui document se afla adresa de infiintare a tertilor popriti care cuprindea cam aceleasi informatii, plus urmatoarele: incepand cu data si ora primirii prezentei , dispunem infiintarea popririi asupra disponibilitatilor in ron sau alta moneda pe care debitorul urmeaza sa le primeasca de la dvs, pana la concurenta sumei datorate. In termen de 15 zile de la primirea prezentei veti consemna suma de bani in conturile ***********, deschise la banca Y. Atragem atentia asupra respectarii desp. art.456-460 C.proced. Civ. In conf. cu prevederile art.454 alin.2 din C. proced. Civ. va punem in vedere ca aveti INTERDICTIA DE A PLATI SUMELE DE BANI, PREZENTE SI VIITOARE, PE CARE I LE DATORATI, acestea fiind declarate poprite in masura necesara realizarii obligatiei de plata. Anexam copie certificata de pe titlul executoriu.
Aceste fiind mentionate adaug faptul ca la mine nu a ajuns nici o copie certificata ( dar nici nu stiu daca trebuia sa imi ajunga mie, ci doar firmei ) ; la firma specificata eu mai figurez de cateva luni drept angajat , in prezent lucrez pt alta firma.
Veniturile mele sunt doar salarul. Sunt cumulate in venituri si alocatia fiului meu minor ( virata lunar pe card ) sau pensia alimentara primita din an in pasti de la tatal lui ? Si nu stiu daca se exprima ei corect la finalul dispozitiei catre firma pt care am lucrat : chiar pot bloca intreg salarul ? Exista posibilitatea de a cadea la intelegere cu executorul bancar sau nu mai am aceasta posibilitate ?
Intreb toate acestea pt ca sunt angajata de putin timp si nu stiu cum ar putea afecta durata angajarii mele in firma, in sensul ca poate nu vor mai vrea sa colaboreze cu mine. Intentia mea e sa platesc, dar daca actuala firma pt care lucrez primeste un document de acest tip .....1. se vor " debarasa " de mine intr-un fel sau altul , iar eu raman fara job; 2. ma vor pastra, dar voi munci fara sa fiu platita, iar in acest caz plec eu. Ce ma sfatuiti ?
Sper ca nu am omis nimic. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:15, 14 Iunie 2012
MihailoviciSelen a scris:
[...]la firma specificata eu mai figurez de cateva luni drept angajat , in prezent lucrez pt alta firma.

Instiintarea a sosit la vechiul loc de munca deoarece Dvs. nu ati anuntat conform clauzelor din contract modificarile intervenite pe parcurs. Astfel Dvs. aveati obligatia de a anunta schimbarea/modificarea locului de munca cat si a drepturilor salariale lunare ce va revin.
Dupa parerea mea este de luat in consideratie si art 409 din Cpc:
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum
.




Nu va pot pune poprire decat pe 1/3 din salariu
Sunt de parere ca trebuie sa contestati executarea silita, invocati perimarea executarii silite daca executarea a inceput in anul 2010 si de atunci si pana in prezent executorul judecatoresc nu a efectuat faţa de dvs niciun act de executare silita.

Buna seara si multumesc de raspuns. M-am informat azi la locurile anterioare de munca ( doua la numar ) sa vad daca au primit vreo comunicare de acest tip . Raspunsul a fost ca da, dar pentru ca a ajuns in ambele cazuri dupa incheierea contractului meu de munca cu respectivele firme, nu au luat in considerare documentul. In consecinta nu cred ca mai pot contesta executarea.
Imi puteti spune va rog, in cazul in care se va ajunge la blocarea conturilor mele, alocatia copilului meu si pensia lui alimentara sunt considerate venit si in consecinta poprite? Pe de alta parte, cum pot impiedica executorul sa-mi blocheze tot salarul, avand in vedere ca am mai auzit cazuri in care, desi ilegal, a fost facut acest lucru? Stiu ca daca se intampla se poate contesta si debloca contul pt a se preleva 1/3 din venit, dar asta dureaza, iar consecintele vi le puteti imagina.
Multumesc din suflet.
Pensia de intretinere, alocatia nu sunt venituri urmaribile, insa se intampla ca banca sa " nu stie " ce bani sunt in cont si sa nu separe veniturile si atunci.. tot prin contestatie rezolvati.
Poate ar fi bine sa mergeti la un avocat cu o copie dupa actele sosite la firma. Daca suma ce o datorati e mare, merita sa incercati sa scapati de ea
Tot in art. 409 Cpc se mentioneaza :
(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.

Pensia de intretinere nu este un venit care vi se cuvine. Acesta este un drept al copilului, nu al Dvs.

Alte discuții în legătură

Executare silita campion campion Buna ziua! Am urmatoarea situatie. Am contactat un credit in timpul casatoriei pentru afacerea sotuui. Ulterior am divortat, iar acesta nu a mai platit rata, ... (vezi toată discuția)
Poprirea reprezinta 1/3 din salariu? klein andreea klein andreea mi se pare ciudat.deoarece pentru o restanta de 20 euro pt.care nu am fost instiintata, desi am virat in contul respectiv o suma mult mai mare in urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de trecerea de la executarea silita bancara la executarea silita judecatoreasca znicolae9 znicolae9 In 2008 am facut un credit de nevoi personale, in euro, fara ipoteca. In 2010 am devenit somer si am incetat ptr cateva luni plata ratelor, motiv ptr care ... (vezi toată discuția)