avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare venituri din activitatea de agent de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare venituri din activitatea de agent de asigurari

As avea rugamintea sa ma ajute cineva in urmatoarea problema:
- daca o persoana desfasoara o activitate de agent de asigurari fiind in acelasi timp angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata,este obligata sa plateasca 6,5% sanatate,din comisionul incasat ca agent ,ce act(acte) normative stabilesc aceasta si care e termenul de plata in caz afirmativ.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cristache paula , utilizator 23:05, 30 Martie 2013
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii ,publicata in: Monitorul Oficial Nr. 372 din 28 aprilie 2006, actualizata, dispune:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
.............................................................................................................................................................
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar

Prin urmare, persoana in cauza nu are obligatia de a plati contributia de sanatate si la veniturile realizate in calitate de agent de asigurari cu contract civil.

Observatie:cota de contributie a angajatului este stabilita in prezent la 5,5 %, de la data de 1 iuie 2008.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
multumesc de raspuns, ma interesa si pe mine subiectul. Cum as putea sa- i conving pe cei de la casa de asigurari din Hunedoara sa nu ma mai bombardeze cu somatii de plata pentru veniturile realizate din comisioane asigurari? Ei percep altfel acest articol din lege. Ar fi o solutie sa-i dau in judecata?
Am uitat ceva inainte. Din cate stiu eu, contractul este cu caracter comercial. Are vreo importanta asta?
Din pacate contributia la asiguarari sociala sanatate se plateste pentru veniturile obtinute din activitatea de agent de asigurari chiar daca platiti si ca salariat.

Art 257 din Legea 95/2006:

"Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
(21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

ca si termen de plata tot la art 257:
(5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:
a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi f);
b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi f)."

Dvs va incadrati la 257 (2) b) si 257 (5) b).
Imi pare rau pentru vestile proaste; personal consider ca acesta ca acesta prevedere este abuziva.



Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
Oranina Dumitru, Contabil
multumesc de raspuns. Inca o intrebare. In iulie 2008 am primit prima notificare din partea lor, cerandu-mi sa platesc pentru perioada 2003 - 2006. Au voie sa ceara retroactiv? D.G.F.P. procedeaza legal punandu-le la dispozitie listele cu contribuabilii lor, pentru ca de acolo m-au depistat, pentru aceste venituri am platit impozit.
Oare nimeni nu poate opri toate abuzurile astea? Daca vrei sa muncesti in tara asta, toate institutiile statului te jupoaie.

Alte discuții în legătură

Contributia de sanatate pentru contractul de colaborare sanda64 sanda64 sunt pensionar la termen, am si un C.I.M. de 8 ore (deci lucrez si se plateste contributia ) dar am si un contract de colaborare la o asoc. Stiu ca daca esti ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate dupa o perioada neasigurata Andreea_81 Andreea_81 Sotul meu nu a fost angajat (deci a fost neasigurat) in perioada dintre terminarea facultatii si angajarea curenta (la firma noastra). Este asigurat incepand ... (vezi toată discuția)
Referitor articol inserat vineri 4 ianuarie ora 11,00 privind contributii cass pentru pfa bisogc bisogc M-am documentat si actul normativ care reglementeaza acest aspect este Legea 95/2006 art 257 la care dau un , paste \' aici ,, Art. 257 (1) ... (vezi toată discuția)