Iarna trecuta, la IASI:
[ link extern ]
puteti citi si comentariile
Ionel Calapod
● Zeci de mii de ieseni mint cu privire la veniturile pe care le realizeaza atunci cand depun cerere pentru subventii la caldura ● Acest lucru reiese din documentele oficiale ● Desi legea impune un venit de 5 milioane lei pe luna de persoana pentru acordarea subventiilor, datele statistice arata ca zeci de mii de familii beneficiare ale ajutoarelor de stat detin un autoturism proprietate personala ● Anual, beneficiaza de subventii in judetul Iasi circa 50.000 de familii, iar potrivit datelor furnizate de Oficiul Starii Civile, in Iasi sunt inregistrate circa 70.000 de familii ● La Directia de Finante Publice Locale este inregistrat un numar de 51.000 de autoturisme proprietate personala, apartinand cetatenilor cu domiciliul in municipiul Iasi
Zeci de mii de ieseni mint doar pentru a obtine cateva milioane lei pe luna pe timp de iarna, subventii pentru caldura. Desi legea prevede ca pot beneficia pe perioada iernii de ajutoare de caldura familiile al caror venit pe membru de familie este de maximum 5 milioane lei (500 RON) pe luna, cifrele oficiale arata ca primesc aceste ajutoare de stat zeci de mii de familii instarite. Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Starii Civile, in Iasi sunt inregistrate circa 70.000 de familii, din care circa 50.000 primesc in fiecare an ajutoare pentru caldura. In plus, in evidentele Directiei de Finante Publice Locale din cadrul primariei este inregistrat un numar de 51.000 autoturisme proprietate personala apartinand unor familii cu domiciliul in municipiul Iasi. Un calcul simplu arata ca foarte multi dintre cei care beneficiaza de subventii nu sunt atat de saraci precum declara si sunt destul de instariti pentru a-si putea permite sa sustina financiar un contract de leasing sau o rata de minimum 100 Euro la banca pentru achizitionarea unui autoturism. Este posibil acest lucru la o familie care declara ca nu inregistreaza venituri mai mari de 500 RON de persoana lunar? O familie de trei persoane, de exemplu, mai plateste circa 500 RON utilitati pe luna si mai raman maximum 5 milioane lei pentru hrana, combustibilul autoturismului, haine si distractie, cheltuieli cu educarea copilului, scoala sau gradinita etc.
Greu de crezut. "Teoretic, este posibil ca o parte din cei care au beneficiat de acesti bani sa nu se fi incadrat in pragul maxim de acordare a subventiei, insa noi nu ii putem verifica decat in baza unei sesizari venite din partea asociatiilor de proprietari, a vecinilor sau a presei. Toti cei care au fost descoperiti au fost sanctionati, insa ne e foarte greu sa verificam pe toti cei 50.000 care au solicitat subventii", a declarat Ionel Calapod, directorul Directiei de Asistenta Comunitara.
Miliardarii saraci
La inceputul anului acesta, reporterii cotidianului Ziua de Iasi au descoperit o familie de miliardari care a beneficiat de subventii pentru caldura. Este vorba despre familia Adochitei, care patroneaza saloanele de infrumusetare Sei Bella. Astfel, in luna octombrie 2006, sotia, Nicoleta Adochitei, a depus cerere la Directia de Asistenta Comunitara (DAC) a municipalitatii pentru a-i fi acordat ajutorul de stat pentru incalzirea locuintelor, in baza legislatiei care protejeaza familiile nevoiase. Cererea a fost aprobata, iar de atunci statul subventioneaza 80 la suta din valoarea facturii pentru caldura consumata de familia Adochitei la apartamentul cu patru camere de la blocul ANL din cartierul iesean Pacurari. Numai ca, pentru a obtine acest ajutor din partea statului, Nicoleta Alice Adochitei a declarat pe proprie raspundere ca nu realizeaza venituri suficiente pentru a putea suporta cheltuielile de intretinere, chiar daca conduce doua limuzine noi, un autoturism Mazda 6 si o masina de teren Hyundai Tucson, a caror valoare ajunge la circa 50 mii Euro. Cu toate ca saloanele de infrumusetare Sei Bella au o cifra de afaceri de peste cinci miliarde lei (500.000 RON) anual, pentru a putea beneficia de ajutorul acordat de stat pentru incalzirea locuintei, familia Adochitei a declarat un venit net lunar pe membru de familie de doar 1,565 milioane lei (156,5 RON). In urma veniturilor mici declarate de familia Adochitei, aceasta a primit o subventie pentru plata facturii de energie termica pentru luna noiembrie de 600.000 lei (60 RON).
Cum ramane insa cu pensionarii
Sefii Directiei de Asistenta Comunitara (DAC) Iasi au sustinut ca inregistreaza zilnic circa 30 de cereri de acordare a subventiei pentru incalzire si estimeaza ca in urmatoarele doua saptamani numarul acestora va creste considerabil. In aceste conditii, sefii DAC au decis suplimentarea personalului care lucreaza la inregistrarea si tiparirea acestui tip de cereri. "Inregistram zilnic circa 30 de cereri pentru acordarea subventiei pentru incalzire si estimam ca pana la sfarsitul lunii, numarul lor va creste considerabil. Avand in vedere aceasta situatie, am decis suplimentarea personalului care lucreaza la procesarea acestor cereri", a declarat Ionel Calapod. Pentru a beneficia de aceasta subventie, familiile trebuie sa depuna mai intai o cerere prin care solicita acest lucru si o declaratie pe propria raspundere in care sa specifice ca familia nu are un venit mai mare de 5 milioane lei (500 RON) lunar pe membru de familie. Daca din documente reiese ca venitul pe membru de familie depaseste aceasta suma, atunci cererea va fi respinsa, deoarece pragul maxim pentru care se acorda aceasta subventie este de 5 milioane lei (500 RON). Insa Ionel Calapod este nemultumit de faptul ca nu au fost transmise inca toate precizarile necesare cu privire la modul in care trebuie intocmite dosarele de subventii. "Sunt nemultumit de faptul ca am cerut niste precizari de la Primaria Iasi si Prefectura Iasi despre modul in care urmeaza a fi intocmite solicitarile pentru acordarea subventiei de incalzire pentru pensionarii care vor beneficia de majorarea pensiei de la 1 ianuarie 2008 si nu am primit inca nici un raspuns. De asemenea, am mai inteles ca s-ar putea sa creasca pragul de acordare a subventiei, care in prezent este de 5 milioane lei (500 RON). Sa tiparesc mai intai 50.000 de cereri dupa vechea legislatie si dupa 1 ianuarie sa retiparesc iar 50.000 de cereri conform noii legislatii? Toti se spala pe maini si arunca totul in sarcina noastra!", a declarat Ionel Calapod.