avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz in acordarea ajutorului de plata caldura la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz in acordarea ajutorului de plata caldura la intretinere

Salut tuturor!
Stati sa vedeti si sa nu credeti! Administratorul meu ma trece la plata intretinerii cu trei persoane desi in apartament sunt numai eu(si pisica) motivand ca cerand ajutor pentru plata caldurii am specificat ca intretin din salariul meu 3 persoane,care chi^purile trebuie sa apara neaparat la intretinere conditie imusa,chipurile de cei de la Termoficare,sponsorii ajutoareleor la plata. Ce are a face caldura cu persoanele? Copiii mei sunt la facultate,iar din amaratul de salariu,intretin trei persoane ,fetele,platesc si ele la randul lor alte sume intretinere ,un cerc de abuzuri de care nu mai scapam. Va rog stie cineva legea pe baza careia se acorda tichetul de ajutor ptr caldura????
Cum pot cei de la Termoficare,impune berbal,nu scris,administratorilor sa treaca n-persoane la intretinere?
Va multumesc de ajutor!
Ira
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:13, 3 Noiembrie 2009
Ajutorul, subventia pentru caldura se da pe baza Declaratiei pe proprie raspundere data de locatarul unui apartament, declaratie in care se scriu toti locatarii unui apartament (acela in care se furnizeaza caldura respectiva si care se plateste la cotele de intretinere si pentru care se acorda subventia). Cred ca Dv ati scris in acea declaratie persoane pe care le intretineti, dar care nu locuiesc cu Dv. in apartament. De aceea administratorul v-a pus la plata cotelor. Atata timp cat Dv. incasati o subventie, luandu-se in considerare 3 persoane, apoi si intretinerea trebuie platita pentru 3 persoane. Asa gandeste administratorul Dv. care nu e, de fapt, silit de nimeni sa va treaca cu persoane in plus. De ceea ce ati declarat Dv. raspundeti personal si exclusiv.
Si nu cei de la Termoficare acorda subventia, ci primariile.
Dna Elga50 v-a raspuns la intrebare; formularele pe care le-ati completat si semnat pe propria raspundere sunt f clare, se refera la veniturile persoanelor ce locuiesc in acel apartament, pentru care guvernul acorda subventii (ajutor) prin primarii. Deci daca ati trecut 3 persoane, e logic ca acele 3 locuiesc in acel apartament, deci vor aparea pe listele de plata intretinerii.
Mai jos gasiti cadrul legal.
Legat de aceste ajutoare, marea problema e ca nu se verifica acele declaratii (pe proprie raspundere): la venituri nu se omit intentionat unele venituri iar la nr persoane se trec in plus, ca sa iasa media sub 615 ron (nepoti, care ar parinti cu venituri, care stau cu bunicii in lunile de iarna doar pt a beneficia de subventii la caldura). Sau la un apartament cu un slariat si un pensionar se trece salariatul iar in locul pensionarului se trece nepotul, care e elev, ce parere aveti??? cine pe cine fura?
Sunt pur si simplu revoltata de modul de acordare a acestor subventii platite din bani publici, adica din impozitele platite de noi toti statului. La Iasi iarna trecuta s-a ajuns in situatia ca mari patroni de firme infloritoare sa beneficieze de ajutor pt incalzire, cum vi se pare?
Atentie: pe listele de plata aceste ajutoate trebuie evidentiate, conform legii 230/2007 si normelor de aplicare, precum si legislatiei specifice.

Acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termica furnizata in sistem centralizat în sezonul rece noiembrie 2008 – martie 2009,
conform OG nr. 5/2003, HG nr. 1350/2006, adresa MMFS 4736/9.09.2008 si adresa DAC 28189/01.10.2008

CADRUL LEGAL:

OG 5/2003:

ART. 9
(1) În sensul art. 5 şi 6, prin familie se întelege sotul, sotia si alte persoane care au acelasi domiciliu sau resedinta.
(2) Prin persoana singura se întelege persoana care a împlinit varsta de 16 ani, locuieste si se gospodareste singura.

ART. 10
(1) Ajutorul pentru încalzirea locuintei se acorda familiilor, respectiv persoanelor singure, numai pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta a acestora.
(2) Prin locuinta de domiciliu sau de resedinta se întelege locuinta situata la adresa înscrisa în actele de identitate ale membrilor de familie si ale altor persoane majore, precum si ale copiilor care locuiesc efectiv cu acestia si sunt luati în calcul la stabilirea cheltuielilor de întretinere a locuintei.

ART. 11
(1) Ajutorul pentru încalzirea locuintei se acorda lunar, la cererea titularului, pe baza documentelor doveditoare privind componenta familiei si a declaratiei pe propria raspundere privind veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, însotită de actele doveditoare.
. . . . . . . . .
(4) Titularul ajutorului pentru încalzirea locuintei este proprietarul locuintei sau titularul contractului de închiriere a acesteia ori alt membru de familie major si legal împuternicit de catre proprietarul locuintei sau de titularul contractului de închiriere.

HG 1350/2006:
ART. 3
(1) Familiile si persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru încalzirea locuintei energie termica furnizata în sistem centralizat, beneficiaza, în conditiile prevazute de ordonanta de urgenta, de ajutor lunar pentru încalzirea locuintei, prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energie termica, indiferent de modul de facturare pentru care acestea au optat.
(2) În sensul prevederilor alin. (1), ajutorul lunar pentru încalzirea locuintei cu energie termica furnizata în sistem centralizat se acorda numai pentru energia termica consumata în scopul încalzirii locuintei si nu include energia termica consumata în scopul prepararii apei calde de consum.

1. Beneficiari:
Familii şi persoane singure cu sau fara cetatenie romana, precum si apatrizii, care au domiciliul sau resedinta in Romania, potrivit legii, si au un venit net/membru de familie până la 615 Lei care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică.

2. Solicitarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei de către potenţialii beneficiari

cererile şi declaraţiile pe propria răspundere vor fi puse la dispoziţia potenţialilor beneficiari prin asociaţiile de proprietari/locatari, centrele de încasare ale furnizorului de energie termică sau direct de la DAC Iasi
cererile trebuie completate corect la toate rubricile, cu prioritate :
cod numeric personal, cod titular contract, numar de camere, venitul mediu/persoana .

cererile completate vor fi depuse la asociaţiile de proprietari/locatari care le vor centraliza şi transmite la furnizorul de energie termică până cel târziu 15.10.2008.
beneficiarii de Conventii Individuale de Plata vor depune cererile completate la Centrele de incasare si Informare ale SC CET Iasi SA in acelasi termen: 15.10.2008
SC CET Iaşi SA va prezenta pe bază de proces - verbal cererile şi declaraţiile pe propria răspundere la DAC Iaşi până pe data de 25.10.2008.
ATENŢIE!

falsul în declaraţia pe propria răspundere privind componenţa familiei şi a veniturilor realizate se pedepseşte conform prevederilor art. 292 din Codul penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.


Conducerea
SC CET Iaşi SA

Comunicat de presă

Iarna trecuta, la IASI:
[ link extern ]
puteti citi si comentariile

Ionel Calapod
● Zeci de mii de ieseni mint cu privire la veniturile pe care le realizeaza atunci cand depun cerere pentru subventii la caldura ● Acest lucru reiese din documentele oficiale ● Desi legea impune un venit de 5 milioane lei pe luna de persoana pentru acordarea subventiilor, datele statistice arata ca zeci de mii de familii beneficiare ale ajutoarelor de stat detin un autoturism proprietate personala ● Anual, beneficiaza de subventii in judetul Iasi circa 50.000 de familii, iar potrivit datelor furnizate de Oficiul Starii Civile, in Iasi sunt inregistrate circa 70.000 de familii ● La Directia de Finante Publice Locale este inregistrat un numar de 51.000 de autoturisme proprietate personala, apartinand cetatenilor cu domiciliul in municipiul Iasi


Zeci de mii de ieseni mint doar pentru a obtine cateva milioane lei pe luna pe timp de iarna, subventii pentru caldura. Desi legea prevede ca pot beneficia pe perioada iernii de ajutoare de caldura familiile al caror venit pe membru de familie este de maximum 5 milioane lei (500 RON) pe luna, cifrele oficiale arata ca primesc aceste ajutoare de stat zeci de mii de familii instarite. Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Starii Civile, in Iasi sunt inregistrate circa 70.000 de familii, din care circa 50.000 primesc in fiecare an ajutoare pentru caldura. In plus, in evidentele Directiei de Finante Publice Locale din cadrul primariei este inregistrat un numar de 51.000 autoturisme proprietate personala apartinand unor familii cu domiciliul in municipiul Iasi. Un calcul simplu arata ca foarte multi dintre cei care beneficiaza de subventii nu sunt atat de saraci precum declara si sunt destul de instariti pentru a-si putea permite sa sustina financiar un contract de leasing sau o rata de minimum 100 Euro la banca pentru achizitionarea unui autoturism. Este posibil acest lucru la o familie care declara ca nu inregistreaza venituri mai mari de 500 RON de persoana lunar? O familie de trei persoane, de exemplu, mai plateste circa 500 RON utilitati pe luna si mai raman maximum 5 milioane lei pentru hrana, combustibilul autoturismului, haine si distractie, cheltuieli cu educarea copilului, scoala sau gradinita etc.


Greu de crezut. "Teoretic, este posibil ca o parte din cei care au beneficiat de acesti bani sa nu se fi incadrat in pragul maxim de acordare a subventiei, insa noi nu ii putem verifica decat in baza unei sesizari venite din partea asociatiilor de proprietari, a vecinilor sau a presei. Toti cei care au fost descoperiti au fost sanctionati, insa ne e foarte greu sa verificam pe toti cei 50.000 care au solicitat subventii", a declarat Ionel Calapod, directorul Directiei de Asistenta Comunitara.

Miliardarii saraci

La inceputul anului acesta, reporterii cotidianului Ziua de Iasi au descoperit o familie de miliardari care a beneficiat de subventii pentru caldura. Este vorba despre familia Adochitei, care patroneaza saloanele de infrumusetare Sei Bella. Astfel, in luna octombrie 2006, sotia, Nicoleta Adochitei, a depus cerere la Directia de Asistenta Comunitara (DAC) a municipalitatii pentru a-i fi acordat ajutorul de stat pentru incalzirea locuintelor, in baza legislatiei care protejeaza familiile nevoiase. Cererea a fost aprobata, iar de atunci statul subventioneaza 80 la suta din valoarea facturii pentru caldura consumata de familia Adochitei la apartamentul cu patru camere de la blocul ANL din cartierul iesean Pacurari. Numai ca, pentru a obtine acest ajutor din partea statului, Nicoleta Alice Adochitei a declarat pe proprie raspundere ca nu realizeaza venituri suficiente pentru a putea suporta cheltuielile de intretinere, chiar daca conduce doua limuzine noi, un autoturism Mazda 6 si o masina de teren Hyundai Tucson, a caror valoare ajunge la circa 50 mii Euro. Cu toate ca saloanele de infrumusetare Sei Bella au o cifra de afaceri de peste cinci miliarde lei (500.000 RON) anual, pentru a putea beneficia de ajutorul acordat de stat pentru incalzirea locuintei, familia Adochitei a declarat un venit net lunar pe membru de familie de doar 1,565 milioane lei (156,5 RON). In urma veniturilor mici declarate de familia Adochitei, aceasta a primit o subventie pentru plata facturii de energie termica pentru luna noiembrie de 600.000 lei (60 RON).

Cum ramane insa cu pensionarii

Sefii Directiei de Asistenta Comunitara (DAC) Iasi au sustinut ca inregistreaza zilnic circa 30 de cereri de acordare a subventiei pentru incalzire si estimeaza ca in urmatoarele doua saptamani numarul acestora va creste considerabil. In aceste conditii, sefii DAC au decis suplimentarea personalului care lucreaza la inregistrarea si tiparirea acestui tip de cereri. "Inregistram zilnic circa 30 de cereri pentru acordarea subventiei pentru incalzire si estimam ca pana la sfarsitul lunii, numarul lor va creste considerabil. Avand in vedere aceasta situatie, am decis suplimentarea personalului care lucreaza la procesarea acestor cereri", a declarat Ionel Calapod. Pentru a beneficia de aceasta subventie, familiile trebuie sa depuna mai intai o cerere prin care solicita acest lucru si o declaratie pe propria raspundere in care sa specifice ca familia nu are un venit mai mare de 5 milioane lei (500 RON) lunar pe membru de familie. Daca din documente reiese ca venitul pe membru de familie depaseste aceasta suma, atunci cererea va fi respinsa, deoarece pragul maxim pentru care se acorda aceasta subventie este de 5 milioane lei (500 RON). Insa Ionel Calapod este nemultumit de faptul ca nu au fost transmise inca toate precizarile necesare cu privire la modul in care trebuie intocmite dosarele de subventii. "Sunt nemultumit de faptul ca am cerut niste precizari de la Primaria Iasi si Prefectura Iasi despre modul in care urmeaza a fi intocmite solicitarile pentru acordarea subventiei de incalzire pentru pensionarii care vor beneficia de majorarea pensiei de la 1 ianuarie 2008 si nu am primit inca nici un raspuns. De asemenea, am mai inteles ca s-ar putea sa creasca pragul de acordare a subventiei, care in prezent este de 5 milioane lei (500 RON). Sa tiparesc mai intai 50.000 de cereri dupa vechea legislatie si dupa 1 ianuarie sa retiparesc iar 50.000 de cereri conform noii legislatii? Toti se spala pe maini si arunca totul in sarcina noastra!", a declarat Ionel Calapod.

Si o solutie corecta:

Octavian19:44:44 03-10-2007
In toata tara s-a cerut, conf. OU 57/2006, anexarea la cererile pt. ajutoare, de acte doveditoare pentru sumele de venit declarate. Numai la Iasi, nu ! Toti au declarat sume mult mai mici decit veniturile reale si persoane de trei ori mai multe. D-l Calapod nu a verificat NICI O CERERE pt.iarna 2006-2007. Depunatorului de cerere care a avut naivitatea sa anexeze acte de venit, acestea i-au fost azvirlite inapoi.
Pentru a evita repetarea golaniei in aceasta iarna, propun urmatoarele: cu 15 milioane lei , se angajeaza 2 operatori, care in decurs de o luna, sa verifice toate cererile de ajutor la incalzire pentru iarna 2007-2008 ( avind bagate in calculator bazele de date de la pensii, itm, finante,etc. ). “ Declaratiile pe proprie raspundere” in care veniturile vor fi gasite mai mici decit cele reale, sa fie date la procuratura .


E-he-hei.....=D> unde credeti Dv. ca traiti? In care tara condusa de ce fel de autoritati? Dna Dborsanu cred ca glumiti in legatura cu verificarea declaratiilor!!!

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru incalzire cu gaze naturale! king king Buna ziua! Va rog frumos sa imi raspundeti si mie la o intrebare! Am facut separare de gaz,mi-am montat centrala termica dar inca nu a dat drumul la ... (vezi toată discuția)
Ajutoare pentru caldura ivanvintilica ivanvintilica Blocul in care locuiesc este bransat la sistemul centralizat de caldura. Eu sunt debransat, si incalzesc apartamentul cu radiator electric.Venitul mediu pe ... (vezi toată discuția)
Ajutorul pentru incalzire didusili didusili Pot beneficia de ajutor incalzire la o pesie de 741 lei? Locuiesc la tara singura ,nu am animale,masina pamant etc. Am o soba pe lemne. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)