avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general concediu maternitate si concediu cresterea copilului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

concediu maternitate si concediu cresterea copilului

Buna ziua,



Am un salariu de incadrare de 3.600 lei, iar salariu net e 2.600 lei.
Data estimata a nasterii e 11 iunie si as dori sa intru in prenatal din 2 mai.

As dori sa stiu care e cuantumul indemnizatiei in urmatoarele situatii:

1. concediu de maternitate pentru 126 zile

2. cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an

3. cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani



Deasemenea, din cate am inteles, contractul colectiv de munca la nivel national nu mai exista.
In ce baza pot cere angajatorului compensarea intre indemnizatia pt concediu de maternitate si salariu brut, tinanad cont ca angajatorul meu nu figureaza printre semnatarii contractului de munca la nivel de ramura? (agricultura). De fapt, m-as putea incadra si la administratie publica, dar la fel, nu am gasit nici un contract colectiv de munca pentru aceasta ramura.



Va multumesc mult,

Cristina

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 17:46, 15 Martie 2012
1. Pentru concediul de maternitate calculul se face astfel: suma veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare se imparte la suma zilelor lucratoare lucrate de dvs. din lunile respective, iar la rezultat se aplica 85%, obtinandu-se astfel valoarea pentru o zi de concediu de maternitate. Aceasta valoare ramane constanta in cele 126 de zile. Venitul brut lunar se obtine inmultind valoarea pe o zi cu numarul de zile lucratoare din luna respectiva.

2.Pentru concediul pentru cresterea copilului:

OUG nr.111/2010
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.
(2) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.

ART. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitãţi independente şi din activitãţi agricole prevãzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi reprezintã valoarea obţinutã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzãtor fiecãrei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintã, dupã caz:
a) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţã între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivã şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã pentru veniturile din salarii, la locul unde se aflã funcţia de bazã;
b) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţã între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri;
c) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, calculatã potrivit legii de cãtre plãtitorul acesteia, pentru perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma încasatã de persoana îndreptãţitã care realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi independente determinat în condiţiile legii;
f) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi agricole determinat în condiţiile legii.


3. Compensarea pana la salariul brut o puteti primi doar daca este prevazuta in CCM sau regulamentul intern al unitatii in care lucrati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru crestere copil Iulia Stroea Iulia Stroea Buna ziua, As dori sa stiu ce venituri se iau in calcul pentru indemnizatia de crestere copil (in cazul in care sunt asociat intr-o societate se iau in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Venituri acceptate pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati daca stie cineva care sunt veniturile acceptate pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil. Mai exact ma ... (vezi toată discuția)