avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare drepturi banesti

poate un sindicat sa ii reprezinte in instanta si pe cei care nu sunt membrii de sindicat.? Daca da, in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:08, 16 Martie 2012
Nu poate... parerea mea ...
In cf. cu Art. 28din Legea 62/2011:

(1) Organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, statutele functionarilor publici, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici, in fata instantelor judecatoresti, organelor de jurisdictie, a altor institutii sau autoritati ale statului, prin aparatori proprii sau alesi.
(2) In exercitarea atributiilor prevazute la alin. (1), organizatiile sindicale au dreptul de a intreprinde orice actiune prevazuta de lege, inclusiv de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor, in baza unei imputerniciri scrise din partea acestora. Actiunea nu va putea fi introdusa sau continuata de organizatia sindicala daca cel in cauza se opune sau renunta la judecata in mod expres.
(3) In exercitarea atributiilor prevazute de alin. (1) si (2), organizatiile sindicale au calitate procesuala activa.

Deci,nu isi poate reprezenta in instanta decat membrii de sindicat.
multumesc! asa ma gandeam si eu. Totusi un lider sindical , posibil imputernicit ca reprezentant al salariatilor poate deschide un proces si in numele nesindicalistilor ( cu acordul acestora bineinteles)??
Ar putea fi doua procese pe acelasi litigiu?
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
stelarman, utilizator
Mai exista pe undeva stipulata prevederea ca salariatii ,, altii decât membrii de sindicat vor contribui lunar, adica vor cotiza la sindicat cu cel putin 0,5% din salariul de baza?
Daca acesti nemembrii de sindicat cotizeaza,nu ar trebui si ei sa se bucure de aceleasi drepturi pe care le capata membrii de sindicat?
Da, poate sa-i reprezinte si pe acei membri in conditiile in care exista un mandat din partea membrilor nesindicalisti ... Procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata sau de reprezentare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata.

in aceste conditii , sindicatul poate sa-i reprezinte si pe acesti salariati .. norma speciala se completeaza cu norma generala în materie.

Alte discuții în legătură

Reprezentare sindicala in instanta ? enco enco In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Atributii lider de sindicat BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ in baza careuia functioneaza un sindicat. Cum se aleg reprezentantii salariatilor si liderul de ... (vezi toată discuția)
Inscrisuri forsyte forsyte Cum trebuie sa demonstrez calitatea de membru de sindicat instantei fara a apela la serviciul de resurse umane ? Sunt lider de sindicat si mi se cere acest ... (vezi toată discuția)