In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component?
Mentionez ca actiunea este initiata de membrul respectiv in nume propriu, pentru neacordarea drepturilor prevazute de Legea 95/2008 la pensionare.
In masura prevederilor statutare, dar si a regulamentelor interne ale respectivei organizatii sindicale, precum si in limitele legislatiei generale. De exemplu, unele organizatii sindicale au prevazut prin statut sau regulament de organizare dreptul sau obligatia de a asigura asistenta juridica oricarui membru al acesteia aflat intr-un conflict de natura juridica. In aceasta situatie, chiar daca actiunea este introdusa in nume propriu, organizatia sindicala poate plati asistenta juridica a celui in cauza.
Pe de alta parte, conform art. 67 alin.1 C.pr.civ. "partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar". Ceea ce inseamna ca oricine poate fi reprezentat prin mandatar, chiar daca are sau nu vreo legatura cu vreun sindicat sau daca acela care il reprezinta este sau nu in aceeasi situatie. Daca veti fi si mai concret(a), va voi mai raspunde si in alt sens decat cel al reprezentarii in instanta.
Poate fi reprezentat prin orice fel de mandatar? Chiar daca acesta nu are studii de specialitate? Ati mentionat in raspuns "organizatia sindicala poate plati asistenta juridica a celui in cauza". Deci este vorba de un avocat, nu de presedintele federatiei sau al organizatiei sindicale, nu-i asa?
sunt presedintele federatiei sindicatelor aeroportuare la care sunt afiliate organizatiile sindicale ale aeroporturilor civile din tara. 3 salariati, membri de sindicat de la aeroportul satu mare au actionat in instanta conducerea aeroportului iar actiunea a fost respinsa. cei trei fac recurs si solicita asistenta sindicatului, care doreste ca presedintele federatiei sa ii reprezinte in instanta. in statut este prevazut ca federatia acorda asistenta juridica dar prin aceasta eu inteleg ca federatia angajeaza un avocat. pot eu sa ii reprezint chiar daca nu am studii de specialitate in domeniu?
În conformitate cu prevederile art. 67 – 69 Codul de procedură civilă rezultă că mandatul poate fi dat fie unui profesionist în drept – avocat, fie unui neprofesionist mandatar, cel mult licenţiat în drept.
Aceste dispoziţii se referă la situaţia în care partea în litigiu este o persoană fizică. În cazul în care partea este persoană juridică, dreptul de reprezentare a acesteia revine fie avocatului, fie consilierului juridic, angajat al respectivei părţi – persoană juridică.
Dovada calităţii de reprezentant – atât pentru persoane fizice, cât şipentru persoane juridice – se face prin:
– procură specială ad litem – pentru mandatarul neavocat;
– împuternicire avocaţială (în baza contractului de asistenţăjuridică) – pentru mandatarul avocat.