avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentativitatea sindicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentativitatea sindicala

Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ una din cele doua conditii legale. Sa fie ori afiliata la o federatie reprezentativa pentru ramura, fie sa aiba cel putin o treime din salariati membri in acea organizatie. Daca ma iau dupa aceasta decizie pot sa fac sindicatele afiliate la diverse federatii, cum e de ex la noi termoelectrica sau energetica si intru la negocieri cu o diversitate de sindicate. Consider ca e un mod de dezbinare a sindicatelor. La mine in unitate un sindicat indeplineste una din conditii, celalalt pe cea de-a doua si nu ne intelegem deloc. Ce e de facut in acest caz, in afara de solutia unirii celor doua sindicate.
Cel mai recent răspuns: Mitzi76 , utilizator 08:29, 15 Noiembrie 2010
ASA AM LUCRAT PANA AN AUGUST LA O FIRMA SI EU DAR DIFERENTA STITI CARE ESTE CA PE UNU DINTRE SINDICATE NUL DORESTE PATRONATU CA CERE MAI MULT CA CELALALT.ADICA CINE CERE PIERE ASAI AN ROMANIA PACAT SI SE ZICE DE DREPTURILE OAMENILOR DAR SA TACEM
Ma enerveaza ca celalalt e clar cu patronatul si vreau sa stiu daca le putem da la cap legal. Ei nu au reprezentativitate prin numarul de salariati. Exista ceva mai nou???
Ar mai fi o situatie dar ea se apropie foarte mult de teorie decat de practica.
Daca ambele sindicate a-ti negocia si unul dintre ele cere sub contractul de nivel superior aceasta este dovada clara ca este un sindicat pro patronat ceea ce ar duce la ideea desfiintarii lui in instanta intrucat nu slujaste sensului in care a fost infiintat.
Ceea ce mi se pare interesant la dumneavoastra este cum de apartineti concomitent de doua ramuri?
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Noi suntem producatorul de energie electrica si termica, asa ca suntem afiliati la Termoelectrica, dar putem sa intram si in Federatia Energetica in cazul in care facem un nou sindicat si aceasta ne primeste.
Unitatea dumneavoastra in care va desfasurati activitatea are un codCAEN al activitatii principale.
Acel cod indica ramura de activitate din economia nationala in care este incadrata ea.
Plecand de aici voiam sa spun ca, in cadrul negocierilor colective la nivel de unitate, nu puteti pleca decat de la nivelul clauzelor CCM al ranurii si ale carui clauze constituie minimul de la care se pleaca in negocieri.

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat adinutza.2008 adinutza.2008 Am depus la judecatorie cererea impreuna cu toate documentele cerute de lege pentru infiintarea unui sindicat, insa mi s-a spus ca pot depune si cererea de ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat luciamanta luciamanta Buna ziua, oameni buni. 1.Conform Legii nr. 130/2996 R, art. 18 alin.3, teza finala, un sindicat poate fi reprezentativ daca este afiliat la o organizatie ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitatea dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca sindicatul nostru este afiliat la o federatie sindicala. este nevoie sa obtinem si noi ... (vezi toată discuția)