avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... reprezentativitate sindicat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

reprezentativitate sindicat

Am depus la judecatorie cererea impreuna cu toate documentele cerute de lege pentru infiintarea unui sindicat, insa mi s-a spus ca pot depune si cererea de reprezentativitate intr-un anumit termen. Intrebare: cum arata aceasta cerere? (am citit Legea nr.130/1996)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 3 Decembrie 2009
Formulati o cerere având ca obiect constatare reprezentativitate sindicat. Prin cerere solicitati instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa sa se constate ca este reprezentativ la nivelul SC ... cu sediul in .............. in vederea participării la negocierea cu patronatul.
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

Legea 130/1996, republicata, a rezolvat problema reprezentativitatii sindicatelor, ea stabilind in mod foarte clar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un sindicat pentru a putea negocia contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Conform art. 17 la negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sa aiba statut legal de organizatie sindicala
- sa aiba independenta organizatorica si patrimoniala
- numarul de membrii ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii

In acest caz trebuie depuse urmatoarele acte:
- cerere de constatare a reprezentativitatii la nivel de unitate
- statutul sindicatului
- sentinta civila de acordare a personalitatii juridice
- dovada de patrimoniu (extras de cont sau certificat de inregistrare fiscala)
- tabel cu nr. de membrii / adeziuni al membrilor sau declaratie pe propria raspundere a unuia din membri organelor de conducere din care sa rezulte numarul de membrii de sindicat (in cazul in care nu s-au intocmit tabele cu membri de sindicat)
- adeverinta de la conducerea unitatii din care sa rezulte nr. total de salariati la nivel de unitate

Conform art. 18 (3) organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17 alin 1 lit. c precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
In acest caz trebuie indeplinite si urmatoarele conditii:
- sa aiba statut legal de organizatie sindicala
- sa aiba independenta organizatorica si patrimoniala
- sa fie afiliat in cadrul unei organizatii sindicale reprezentative
In acest caz trebuie depuse urmatoarele acte:
- cerere de constatare a reprezentativitatii la nivel de unitate statutul sindicatului
- sentinta civila de acordare a personalitatii juridice
- dovada de patrimoniu (extras de cont sau certificat de inregistrare fiscala)
- adeverinta din care sa rezulte ca sindicatul este afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa (dovada de afiliere)
- sentinta civila de constatarea a reprezentativitatii la nivel de ramura a federatiei la care este afiliat sindicatul
Toate aceste acte trebuie depuse in doua exemplare la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea.
societatea noastra isi are sediul in iasi si noi suntem punct de lucru in suceava.avem un sindicat la suceava(mai multi salariati) la iasi nu este.
pt CCM la nivel de unitate sindicatul trebuie sa se adreseze judecatoriei din iasi ca sa obtina hot.de constatare a reprezentativitatii? mentionez ca hot.sindicatului de acordare personalitate juridica a fost obtinuta in sucevaa
Cererea trebuie depusa in doua exemplare la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea. Si aceasta cerere este scutita de taxa de timbru, mai putin taxele de timbru fiscal sau judiciar care trebuie platite pentru definitivarea sentintei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicat la nivel național... sau ce? cri5tian cri5tian Cum se pot organiza membrii unei categorii profesionale (barmani-ospătari) pentru a-și apăra interesele? Înființează un sindicat. Bun. Și ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat molnarakos molnarakos Buna Ziua! In conditiile in care o parte din angajatii societatii s-au inscris intr-un sindicat judetean, acest sindicat poate fi considerat ca sindicat ... (vezi toată discuția)
Sentinta de reprezentativitate ContSters48647 ContSters48647 pentru a inregistra un contract colectiv de munca Directia muncii a solicitat o sentinta din care sa reiese ca suntem reprezentativi la nivelul unitatii. ... (vezi toată discuția)