enco a scris:
In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component?
Mentionez ca actiunea este initiata de membrul respectiv in nume propriu, pentru neacordarea drepturilor prevazute de Legea 95/2008 la pensionare.
1. Presedintele de sindicat nu trebuie si nici nu poate sa reprezinte pe niciunul din cei trei
ca reprezentant sindical pentru ca problema lor nu este, propriu-zis, o problema sindicala ci una personala a fiecaruia din cei trei legat de drepturile la pensionare. Reprezentarea, asadar, poate interveni in aceleasi conditii in care pe cei trei poate sa-i reprezinte orice persoana care nu are calitatea de avocat: cu procura speciala.
2. Ati scris insa ca cei trei, facand recurs, au solicitat asistenta sindicatului. Exprimarea aceasta ma duce cu gandul la art. 49 alin. 3 din Codul de procedura civila si la faptul ca cei trei ar dori poate ca sindicatul
sa intervina in proces in interesul lor, chestiune cu totul diferita de institutia reprezentarii/asistarii dar care poate fi confundata (de neprofesionisti). Asadar, Art. 51. C. pr. civ. permite interventia sindicatului in interesul celor 3 chiar daca sindicatul nu a fost parte la judecata in prima instanta "Cererea de intervenţie în interesul uneia din părţi se poate face chiar înaintea instanţei de recurs."
Cu alte cuvinte sindicatul nu-i poate asista/reprezenta prin presedinte pentru ca nu e vorba despre un conflict sindical propriu-zis, insa
poate sa intervina in interesul celor 3, adica sa stea alaturea de ei in judecata si sa le sustina apararea cu mijloacele proprii pe care le detine.