avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentare sindicala in instanta ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentare sindicala in instanta ?

In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component?
Mentionez ca actiunea este initiata de membrul respectiv in nume propriu, pentru neacordarea drepturilor prevazute de Legea 95/2008 la pensionare.
Cel mai recent răspuns: viorell2004 , utilizator 20:44, 4 Noiembrie 2011
enco a scris:

In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component?
Mentionez ca actiunea este initiata de membrul respectiv in nume propriu, pentru neacordarea drepturilor prevazute de Legea 95/2008 la pensionare.


1. Presedintele de sindicat nu trebuie si nici nu poate sa reprezinte pe niciunul din cei trei ca reprezentant sindical pentru ca problema lor nu este, propriu-zis, o problema sindicala ci una personala a fiecaruia din cei trei legat de drepturile la pensionare. Reprezentarea, asadar, poate interveni in aceleasi conditii in care pe cei trei poate sa-i reprezinte orice persoana care nu are calitatea de avocat: cu procura speciala.
2. Ati scris insa ca cei trei, facand recurs, au solicitat asistenta sindicatului. Exprimarea aceasta ma duce cu gandul la art. 49 alin. 3 din Codul de procedura civila si la faptul ca cei trei ar dori poate ca sindicatul sa intervina in proces in interesul lor, chestiune cu totul diferita de institutia reprezentarii/asistarii dar care poate fi confundata (de neprofesionisti). Asadar, Art. 51. C. pr. civ. permite interventia sindicatului in interesul celor 3 chiar daca sindicatul nu a fost parte la judecata in prima instanta "Cererea de intervenţie în interesul uneia din părţi se poate face chiar înaintea instanţei de recurs."
Cu alte cuvinte sindicatul nu-i poate asista/reprezenta prin presedinte pentru ca nu e vorba despre un conflict sindical propriu-zis, insa poate sa intervina in interesul celor 3, adica sa stea alaturea de ei in judecata si sa le sustina apararea cu mijloacele proprii pe care le detine.
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Subiectulma intereseaza in mod direct.Ca s-al aducem in apropierea TEMEIULUILEGAL sa reamintesc prevederile art.28 din Legea nr.54/2003 a sindicatelor aboragata in prezent prin Legea nr.62 /2011 a Dialogului social, legi speciale care reglementeaza activitatea de reprezentarea sindicatelor pentru membrii sai la acelasi art.28. Citez:
Leg 62/2011”Art. 28. - (1) Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres.
(3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute de alin. (1) şi (2), organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă.”
L 54/2003:”Art. 28. - (1) Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, fără a avea nevoie de un mandat expres din partea celor în cauză. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată.

Reactualizez intrebarea: In ce masura o organizatie sindicala poate reprezenta in instanta drepturile unui membru de sindicat al unui sindicat afiliat., indiferent daca angajeaza sau nu, un avocat in acest sens.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
viorell2004, utilizator
in limitele statutului
Statutul nu poate limita sau excede reglementarilor legale.Dreptul de reprezentare a sindicatului este conferit prin lege ( conform cu scopulunui sindicat) , intarit corelat cu calitatea procesuala activa prevazuta in art.28 alin. ultim din L 62/2011.
Chestiunea in discutie ramane . Poate o confederatie, federatie, sa reprezinte in instanta drepturile membrilor unui sindicat afiliat in conditiile art.28 din lege. In text se precizeaza ...... ....”.reprezentarea ..... membrilor lor.....Ț

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitatea dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca sindicatul nostru este afiliat la o federatie sindicala. este nevoie sa obtinem si noi ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitatea sindicala Mitzi76 Mitzi76 Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ ... (vezi toată discuția)
Sindicat nereprezentativ hajnyci hajnyci Buna ziua, va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de ... (vezi toată discuția)