avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sindicat nereprezentativ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sindicat nereprezentativ

Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de acel sindicat?

Ce drepturi are un sindicat nereprezentativ la participarea in viata unitatii, reducerera timpul de munca etc.?

Multumesc mult, Hajnalka
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 4 Martie 2017
solicitati sindicatului sa faca dovada indeplinirii procedurii prevazute la art.51 alin 2 din lg 62/2011.
daca nu o face, solicitati salariatilor sa isi desemneze un reprezentant (sau mai multi) fata de care sa indepliniti anumite proceduri - cum ar fi inceperea negocierilor ptr incheierea unui CCM.

un sindicat nereprezentativ nu are nici un drept, dupa parerea mea.
hajnyci a scris:

Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de acel sindicat?

Ce drepturi are un sindicat nereprezentativ la participarea in viata unitatii, reducerera timpul de munca etc.?

Multumesc mult, Hajnalka



Nu are nicio obligatie angajatorului, acel sindicat nici nu poate fi parte la negocierea ccm la nivel de angajator.
Angajatorul nu va putea concedia presedintele, vicepresedintele si secretarul general (functii eligibile intr-un organism sindical) pe durata exercitarii mandatului cu exceptia abaterilor disciplinare grave/repetate. art 60 lit h C. muncii.
Daca nu are 50%+1 este nereprezentativ dar daca este afiliat la o federatie pe ramura si aceasta vine cu reprezentativitate? O federatie ce are conf. legii minim 7% angajati in acea ramura?
Art.51 din Legea nr.62/2011 prevede :
(1) Sunt reprezentative la nivel national, de sector de activitate, de grup de unitati si de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
.......
C. la nivel de unitate:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

Art. 223 din acelasi act normativ :
Reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi produce efecte dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate prevazute de prezenta lege.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)