avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Divizare parþialã
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Divizare parþialã

Bună ziua,
În condiţiile noului cod civil, lansez o speţă la care aş dori să răspundă numai specialiştii în materie, jurişti.
Două societăţi comerciale X şi Y hotărăsc să -şi divizeze o parte din patrimoniul lor fără ca societatea mamă X să urmeze procedura de divizare şi apoi lichidare.
Ca amănunt, ambele societăţi funcţionează, sunt SRL cu acelaşi capital social de 200 lei, cu aceiaşi asociaţi.
Asociaţii celor două societăţi au decis ca societatea mamă X să transfere o parte din patrimoniul său societăţii Y. Această hotărâre a lor a fost luată pentru a evita o eventuală executare silită a societăţii mamă care are mai multe litigii pe rol, care în urma soluţionării lor, ar putea râmâne obligată faţă de terţi. Este de menţionat că litigiile sunt pornite în perioada de acţiune a vechiului cod civil. De asemenea este vizibilă intenţe asociaţilor de a salva o parte din patrimoniul societăţii mamă în eventualitatea în care ar rămâne obligată faţă de potenţialii creditori.
Întrebarea care se pune este: în ce condiţii potenţialii creditori ar putea să se îndrepte împotriva societăţii Y care a preluat partea de patrimoniu de la societatea X ? Poate fi cerut anularea actului de divizare ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Tuta , Consilier juridic 17:59, 20 Martie 2012
eu vad ca nu-i vorba de o divizare asa cum o stim noi ci de un transfer- v/c, cesiune etc parte din fondul de comert..
apoi mai vad ca scopul acestui transfer e fraudarea/faultarea creditorilor..
cred ca sunt bani aruncati in vant...sanctiunea incheierii unor acte in frauda creditorilor fiind fie revocarea pe drept comun fie anularea pe insolventa..
e posibil sa nu zic bine;)
Cam asa o vad si eu, insa am dorit sa aflu mai multe pareri.
Oricum, multumesc
Creditorii pot formula opozitie la hotararea adunarii generale a asociatilor firmei X, cea care se divide, in baza Lg 31/1990 si sa ceara inregistrarea opozitiei in registrul comertului, urmand ca dosarul sa fie inaintat tribunalului pentru judecarea in contradictoriu a opozitiei la divizare. Daca se constata ca divizarea ar putea avea ca efect crearea unui prejudiciu in sarcina creditorilor se va putea dispune anularea divizarii sau obligarea la garantarea datoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune firme danciobica danciobica As vrea sa stiu ce presupune o fuziune prin absorbtie, in principiu. In concret un IMM vrea sa absoarba o microintreprindere. Micro este firma de proiect ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie nonprofit merutium merutium In cazul divizarii, Asociatia mama poate sa functioneze in continuare? Sau divizare inseamna dizolvarea ei in 2,3 Asociatii non profit? (vezi toată discuția)
Desprindere societate m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt: Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. ... (vezi toată discuția)