avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartamentare si iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartamentare si iesire din indiviziune

Buna ziua

Am cumparat impreuna cu un asociat un apartament de 3 camere ca si investitie in vederea inchirierii. Dar intre timp ne-am razgindit si l-am compartimentat (fizic) ca si un apartament de 3 camere si o garsoniera. Dorim acum sa facem apartamentarea si iesirea din indiviziune astfel incit eu sa devin singurul proprietar al apartamentului de 2 camere si colegul meu proprietarul garsonierei. Problema e ca cei de la cadastru mi-au cerut un certificat de urbanism de la primarie si primaria nu mi-l da pentru ca nu am locuri de parcare. Cum putem face apartamentarea si iesirea din indiviziune faca certificatul de urbanism?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 12 Aprilie 2009
Adica noi nu mai vrem sa fim coproprietari, dorim sa facem apartamentare si iesire din indiviziune. Dar ne impiedicam de un certificat de urbanism pe care Primaria nu vrea sa il dea ca nu putem dovedi ca avem locuri de parcare. (In paranteza fiind spus nici cei care fac apartamente pe blocurile vechi, la mansarda nu cumpara teren pentru locuri de parcare, nici cei care fac garsoniere din vechile uscatorii si nici cei care cumparau apartamente de 4 camere si faceau doua de doua camere nu aveau locuri de parcare)
In primul rand aici sunt doua probleme:
1.necesitatea unui CU+ACin vederea recompartimentarii apartamentului (lucrari amenajari interioare). Dar apare problema intrarii/iesirii. Daca se va folosi aceeasi intrare actuala totul e simplu.
2. necesitatea unui CU necesar la notariat in vederea dezmembrarii. Acesta e simplu de scos(in principiu).
Scuza ca nu aveti loc de parcare este irelevanta. Este ca si cum nu poti vinde/cumpara un apartament ca nu ai loc de parcare. Dar daca un proprietar de apartament are mai mult de 2-3 masini pe care le parcheaza la domiciliu? Cum procedeaza? II ingradesti dreptul de a detine un imobi coroborat cu detinerea unui automobil?
Pai CU necesar la oficiul de cadastru nu il pot obtine.Cei de la cadastru imi cer proiectul de apartamentare si CU de la primarie pentru aceasta apartamentare. Si tocmai acest CU nu il pot obtine motivul fiind ca nu sunt locuri de parcare suficiente in incinta imobilului pentru un nou apartament
Si nu vad cum pot rezolva problema. Se va folosi vechea intrare la un apartament si a aparut una noua pentru garsoniera
Pot cere instantei apartamentarea si iesirea din indiviziune?
Eu zic ca puteti cere si obtine iesirea din indiviziune.Aceasta dupa ce dovediti instantei existenta a doua imobile distincte.
Daca nu veti face dovada existentei apartamentelor apreciez ca nu veti reusi partajarea.

Apartamentarea nu o puteti obtine in acest proces.
Nu prea vad deloc legatura dintre locul de parcare si imobil.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Parcare proprietate personala langa bloc Gesserit Gesserit In 2017 am cumparat un apartament intr-un bloc nou, de la primul proprietar. In contractul de vanzare, pe langa apartament sunt incluse doua locuri de parcare, ... (vezi toată discuția)
Obtinere autorizatie pentru construirea unui zid intr-un apartament liviu_navacioiu liviu_navacioiu Buna ziua! Locuiesc intr-o garsoniera noua care a fost facuta destul de spatioasa pentru a se transforma intr-un apartament cu 2 camere. Vreau sa ridic un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , am făcut o dezmembrare la un imobil , lucrarea de ... dancor dancor Buna ziua , am făcut o dezmembrare la un imobil , lucrarea de dezmembrare a fost admisă de către cadastru ducă care s a făcut actul de apartamentare la ... (vezi toată discuția)