avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punctajul lunar pentru calculul pensiei, si media ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punctajul lunar pentru calculul pensiei, si media pentru calculul concediului medical

Buna ziua,

Am reusit sa obtin de la casa de pensii un teanc de tabele, ca sa verific daca s-au introdus corect veniturile lunare.

Nu vreau sa ma refer aici la situatia mea personala, ci vreau sa inteleg ceva, care imi este foarte neclar. Punctajul lunar se obtine prin impartirea veniturilor proprii dintr-o luna la venitul mediu pe tara. Sper ca e corect ce am zis acum.

Sa luam de exemplu luna decembrie a unui an oarecare. De regula in decembrie veniturile salariatilor sunt mult mai mari decat in oricare alta luna: se iau prime de Craciun, de anul nou, poate al 13-lea salariu, cadouri in natura etc. Deci in decembrie si venitul mediu pe tara este mult mai mare. Asta inseamna ca punctajul lunar personal nu creste mult, deoarece in raportul venit personal / venit mediu cresc si numaratorul si numitorul fractiei.
DECI: in decembrie, cand se vireaza la stat sume 'astronomice' punctajul lunar este inca mic, pentru toti salariatii din tara.
Am gresit eu cu ceva pana aici?
Daca nu am gresit in ce am spus, intrebarea mea este de ce particica din pensie provenita din veniturile lunii decembrie este mica, desi din salariu mi s-a oprit pentru pensie o suma mare?
Sper sa ma ajute cineva sa inteleg, doar asa, pentru cultura mea generala.

In afara de aceasta problema, aparura acum, cand verific datele din calculul pensiei mele, multi ani m-a framantat modul de calcul al concediilor medicale:
se aduna banii realizati in ultimele 6 luni, se aduna zilele lucrate in ultimele 6 luni, se obtine o medie, care se inmulteste cu numarul de zile CM etc.
DECI: daca in ultimele 6 luni au fost luni cu multe zile, media va fi mai mica decat daca lunile au avut mai putine zile. Cu alte cuvinte, cu cat am muncit mai multe zile, cu atat indemnizatia pentru CM va fi mai mica, sau daca am muncit mai putin, indemnizatia CM va fi mai mare.

Ma poate ajuta cineva, sa imi explice unde am gresit in rationamentele mele?

Multumesc anticipat,
Cristina

Am in fata un tabel de la casa de pensii, intitulat "Salariile medii pe baza carora s-a calculat punctajul". Pentru fiecare luna este alta valoare, deci 12 intr-un an.
1. - Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
- Asadar in fiecare luna este alt castig salarial mediu brut pe economie.

2. In rationamentele dvs. gresiti:
- in luna decembrie si castigul salarial brut si cel mediu pe economie se vor mari amandoua dar este posibil sa fie si un raport mai mare pentru pensionabil daca el a avut un venit mai mare decat cel mediu pe economie;
- de ce nu vedeti si reversul, cand in cele 6 luni sunt zile lucratoare mai putine si atunci medica zilnica a bazei de calcul iese mai mare.
"- in luna decembrie si castigul salarial brut si cel mediu pe economie se vor mari amandoua dar este posibil sa fie si un raport mai mare pentru pensionabil daca el a avut un venit mai mare decat cel mediu pe economie"
Tocmai asta spuneam si eu: se maresc si numitorul si numaratorul fractiei. Deci pensionarul va primi un punctaj comparabil cu cel din alte luni, desi din toata tara s-au virat la casa de pensii sume foarte mari.

"- de ce nu vedeti si reversul, cand in cele 6 luni sunt zile lucratoare mai putine si atunci medica zilnica a bazei de calcul iese mai mare."
Nici aici nu ma contraziceti. Exact asta spuneam si eu: cand sunt zile lucrate multe, media e mai mica. Atunci cand zilele lucratoare sunt mai putine, media e mai mare.

Ambele situatii sunt de neinteles pentru mine. In sensul asta doream o explicatie, care e rationamentul celor doua moduri de calcul ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
CristinaCIC, utilizator
1. Aceasta metoda de calculul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca a fost stabilit de legiuitor si eu personal nu am vazut ceva de neinteles in aceasta.

2. Dar nu va opreste nimeni sa solicitati explicatii la Guvern, cel care a emis OUG 158/2005, sau Ministerului Sanatatii si CNAS care au emis Normele de aplicare si chiar sa propuneti o alta modalitate de calcul daca vi se pare mai corecta.
Pentru ca tot vorbesc aici de punctajul lunar pentru calculul pensiei, ma intorc un pic la situatia mea. Cu mare greutate am reusit sa obtin de la Casa de pensii un teanc de tabele cu punctaje lunare, salarii, sporuri etc luate in calcul pentru determinarea valorii pensiei mele. Eu cerusem la Casa de pensii un desfasurator al sumelor folosite, dar si modul de calcul. Am primit doar sumele.
Am pus toate acestea in Excel si am reconstituit calculul.
- Am gasit erori de introducere a salariului (aici nu vorbesc de orele suplimentare, care au fost total ignorate, desi pe adeverinta de la locul meu de munca scrie clar ca s-au virat cotizatiile pentru toate sumele din adeverinta). Ciudat este ca au fost erori nu numai la datele luate din cartea de munca, dar si la cele transmise pe suport electronic.
- Am gasit (de-a dreptul surprinzator !!!) o eroare la punctajul dintr-un an. Pentru toti anii punctajul este calculat cu 5 zecimale, intr-un singur an punctajul este trunchiat la intreg, deci s-au pierdut zecimalele.
- Pentru calculul pensiei suplimentare am vazut ca s-a folosit un procent care variaza de la un un interval de luni la altul, in plus sau in minus, procent care nu are legatura cu cel retinut in programele de calcul. Pentru acest procent as vrea sa obtin baza legala, sa pot compara calculele cu legea. Daca ma poate ajuta cineva, sa imi dea un link spre legea respectiva, mi-ar fi de un imens ajutor.
- De asemenea, va rog sa ma indrumati cum sa contest datele introduse eronat si modul de calcul.
De cand am primit tabelele, am tot butonat in Excel. Intervalul de 45 de zile de la data cand am obtinut acele tabele este pe sfarsite. Chiar am nevoie de indrumarea dumneavoastra. La calcule ma pricep, dar nu si la contestarea lor.
Multumesc anticipat,
Cristina
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
CristinaCIC, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog mult sa-mi spuneti cum se calculeaza punctajul ... uca2015 uca2015 Buna ziua Va rog mult sa-mi spuneti cum se calculeaza punctajul lunar in cazul unei luni in care venitul este format din mai multe fractiuni, de exemplu: - ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie ancfd ancfd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati! Sotul meu a primit de curand decizia de pensionare si avem nelamuriri la calculul ... (vezi toată discuția)
Punctaj lunar pensie anamihai192 anamihai192 Buna ziua, as avea o intrebare legata de modul cum se calculeaza punctajul lunar realizat . Sunt in pensie de invaliditate si am cerut de la Casa de Pensii un ... (vezi toată discuția)