avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Administrator pe post de vanzator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Administrator pe post de vanzator

In cazul unui mic magazin alimentar, daca administratorul societatii vinde marfa, trebuie sa i se faca CIM?
Daca da, pe ce post va fi angajat, cu ce incadrare, daca are 8 clase, nu are nici o calificare, dar este adevarat ca in trecut a fost vanzatoare la alte magazine.
Poate fi un CIM cu timp partial de lucru de 2 ore/ zi , sa zicem?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:33, 4 August 2022
In primul rand ar trebui sa nu confundati atributiile administratorului unei societati comerciale cu cela ale unui angajat.
Pentru activitatea desfasurata ca vanzatoare este necesar sa aveti CIM.
Atentie: incazul in care acesta este cu timp partial, incontract se specifica intervalul orar in care se desfasoara activitatea.
Administratorul firmei poate sa vanda marfurile din propriul magazin fara sa aiba un contract de munca.
Da, logic asa ar fi, numai ca, din punct de vedere al Fiscului, administratorul trebuie sa aiba o forma contractuala cu societatea, in baza careia sa obtina venituri legal si sa-si plateasca toate darile prevazute de lege.

Deci, ori contract de administrare / management ori contract de munca la minimul pe economie. Altfel va complicati daca vin cei de la Fisc, Inspectia Muncii sau Casa de Sanatate in control si va vor intreba care e statutul dvs. in privinta platii contributiilor.
Administratorul poate avea si contract de mandat ......acesta putand si un mandat tacit ...nefiind obligatorie forma scrisa a acestuia.
indiferent de forma contractuala (efectiva sau tacita) va recomand cu caldura sa faceti un drum la Casa de pensii si la Casa de Sanatate, sa va asigurati cel putin valorile minime prevazute de lege, sa nu va treziti peste cativa ani, ca taximetristii, ca trebuie sa va vindeti casa sau taxiul ca sa puteti plati contributii, majorari, penalitati, etc.

Eu stiu ca sensul intrebarii e unul comun de tipul "cum sa vindem in propriul magazin 2 stiksuri si 3 covrigi pe zi" fara sa fim nevoiti sa platim milioane pe luna la Pensii si Casa de Sanatate. Problema e discutata si ras-discutata... Va recomand cel putin calea formala minima prevazuta de lege sa nu va complicati cu institutiile statului, mai hraparetze ca niciodata dupa bani.

Alte discuții în legătură

Plata cass la venitul din dividende mariam69 mariam69 Buna ziua, Sunt administrator si asociat la o societate comerciala (srl), nu sunt angajata, asociatii mei care detin fiecare cate 20%, sunt pensionari cu o ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Obligatoriu 1 salariat la srl? adela1978 adela1978 Buna ziua. Vroiam sa va intreb urmatoarele: - e vorba de 1 srl ce se va infiinta, domeniul vanzari(comert in magazin), este obligatoriu sa existe un ... (vezi toată discuția)