avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS la venitul din dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS la venitul din dividende

Buna ziua,
Sunt administrator si asociat la o societate comerciala (srl), nu sunt angajata, asociatii mei care detin fiecare cate 20%, sunt pensionari cu o pensie de peste 1200 lei, vreau sa stiu daca asociatii pensionari au primit dividende mai trebuie sa plateasca contributii la asigurari de sanatate pe acestea? Eu, administrator si asociat fara alte venituri platesc CAS doar pe dividendele primite, adica 60%?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 18:15, 28 Martie 2016
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din dividende va fi stabilită de organul fiscal în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale de sănătate de 5,5% asupra venitului brut.

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate va fi formată din totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

În anul 2016, potrivit art. 176, alin. (7)Cod fiscal, persoanele care realizează venituri din dividende nu vor datora contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă vor realiza concomitent venituri din:

salarii,
pensii,
activităţi independente,
asocierea cu o persoană juridică - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal rescris,
activităţi agricole,
indemnizaţii de şomaj,
indemnizații pentru creşterea copilului,
ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale

Acestea sunt enumerate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l) din Legea nr. 227/2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pe dividende rbtm rbtm In decembrie 2017 am incasat dividende. Tot timpul, am fost angajata, cu carte de munca. Prin urmare, nu am platit CASS pentru dividende. Acum am primit o ... (vezi toată discuția)
Contributia la sanatate la veniturile din investitii byte00 byte00 Buna ziua, Interesante sunt precizarile din noul cod fiscal si la fel de ambigue ca si in vechiul cod fiscal. In privinta contributiei de asigurari sociale ... (vezi toată discuția)
Cass dividende 2017 pclaudia pclaudia Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru ... (vezi toată discuția)