Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru dividende din anul 2017 ? Sau:
- plateste numai 5 % impozit fara a mai plati si cass deoarece este salariat conf.art 155 lit a) si realizeaza venituri .
-plateste pentru dividende atat 5 % impozit + 5.5 % sanatate chiar daca este salariatul acelei societati ?
Este salariat la aceeasi societate .Mi-ar fi de ajutor art.din Lege.(art.176 alin ?)deoarece la exceptii este art 176 alin 7 dar este numai pentru anul 2016 .
Da, acela. In 2016 nu dar din 2017 se aplica.
ART. 176 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiții
....
(2) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
.........
(5) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul prevăzute la alin. (1) - (4) nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.
...........................
(7) În anul 2016, persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.
Cass pe dividende
rbtm
In decembrie 2017 am incasat dividende. Tot timpul, am fost angajata, cu carte de munca. Prin urmare, nu am platit CASS pentru dividende.
Acum am primit o ... (vezi toată discuția)