avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Reglementari legale deficitare pentru CAR si Asociatii ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Reglementari legale deficitare pentru CAR si Asociatii de Proprietari

Doresc sa aduc in dezbatere o eventuala propunere legislativa prin care Statul sa aiba mai multa capacitate de a controla CAR-urile cat si Asociatiile de Proprietari.
Nu aduc in discutie subiectul evaziunii fiscale omniprezent in Romania la societatile comerciale si PFA-uri, cabinete medicale individuale samd., ca si coruptia la nivelul Organelor de control din ANAF.

Insa in cazul CAR-urilor avem foarte multe cazuri de delapidari, falsuri, ilegalitati care scapa legiuitorului pentru ca asociatiile fara scop lucrativ sau asociatiile de intrajutorare nu sunt controlate ca si societatile comerciale de catre Directia de Finante.
In mod asemanator, Asociatiile de Proprietari sunt constituite ca persoane juridice, se face un control de catre un cenzor (ca si la CAR - sau comisie de cenzori). Cadrul legislativ ii lasa sa se controleze vecini pe vecini, prieteni pe prieteni.
La un CAR am contabil care este cenzor la administratorul de bloc unde locuieste, iar administratorul e cenzorul CAR-ului. Adica ne controlam noi pe noi !

Finantele nu sunt interesate decat de plata impozitului si a taxelor pe venituri din salarii si /sau indemnizatii.
CAR-urile sunt institutii nebancare financiare - IFN. Pe ei nu ii controleaza nici Banca Nationala, nici Curtea de Conturi.
Foarte rar mai vine Fisc-ul la o reclamatie sau in cazul unor procese atunci cand se cearta intre ei pe ciolan, pentru ca aceste CAR-uri au fost adevarate "vaci de muls" pentru sindicalisti.

Se dau contracte la negru, se iau bani frumosi pentru facilitarea contractelor, pentru compensarea fondului cu imprumutul neachitat de persoana fara a percepe penalitati. Intr-un cuvant spaga si jaf.
In mod analog, nu stiu cat sau ce verifica cenzorii pe la Asociatiile de Prorietari, dar cu totii vedem cat de mult ne trag in piept admnistratorii. Nici aceste asociatii nu au un control eficient. Este un departament in cadrul Primariei care nu are autoritate, iar Fisc-ul nu prea intra nici pe teritoriul asta.

O fi Romania o tara unde hotia e la grad de cinste, dar trebuie facuta curatenie (in primul rand legislativ) si in cazul acestor entitati juridice (asta daca ne dorim sa mai stavilim putin hotia).
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
pascal8, utilizator
pascal8 a scris:

nu stiu cat sau ce verifica cenzorii pe la Asociatiile de Prorietari, dar cu totii vedem cat de mult ne trag in piept admnistratorii.

Conform norme in vigoare,cenzorul/comisia de cenzori detin ca atribut principal,verificarea lunara a legalitatii documentelor in baza carora isis desfasoara activitatea asociatia de proprietari
Nu este regula general valabila ca administratorii de imobil "sa ne traga in p[ept ".mai ales daca exista profesionalism ,interes pentru respectarea si aplicarea unitara a normelor in vigoare si ,nu in ultimul rand ,cand exista un control concret din partea presedintelui,comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori, din cadul asociatiei de proprietari,care sunt de fapt aceia care vizeaza si raspund pentru respectarea normelor
Si presedintele, comitetul executiv, cenzorul (comisia de cenzori) in fata cui raspund?
Cunosc reglementarile legale in domeniu si tocmai de asta spun ca au hibe, intrucat stiu din practica - unde lucrez si respectiv locuiesc: persoanele enumerate mai sus fac parte din aceiasi gasca de prieteni.
Corb la corb nu isi scoate ochii!
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
pascal8, utilizator
Omul sfinteste locul si fara comentarii.
Stimate forumist,ar fi cazul sa va implicati mai mult in activitatea asociatiei de proprietari,in loc sa stati pe margine si sa comentati sau sa veniti cu teorii.Totul depinde de calitatea persoanei desemnate ca administrator ,daca aceasta nu va convine,faceti dvs.contract cu o firma autorizata pentru administrarea de imobile.
Prea v-ati obisnuit toti cu controlul statului.Lasati-l incol.o de stat,caci s-a dovedit a fi un administrator incompetent;sau poate vreti sa mai se umfle schemele organizatorice la bugetari.
Legea nr. 230/2007 privind Asociatiile de Proprietari contine mai multe ambiguitati si formulari sumare si ar trebui revizuita punct cu punct sa corespunda mai bine realitatilor practice curente.

In principiul cenzorul sau comisia de cenzori raspund in fata Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari, respectiv in fata proprietarilor care i-au mandatat sa le reprezinte interesele si sa vegheze la asigurarea legalitatii actelor celor care se ocupa de administrarea blocului (Presedinte, Comitet Executiv, Administrator, Contabil, personal de deservire, etc.)

In practica se doreste un cenzor cat mai competent care sa faca cat mai multe si care sa lucreze gratis, daca se poate, proprietarii si cei din conducerea Asociatiei nefiind interesati sa plateasca o suma de bani acelui om / acelor oameni, desi legea prevede o astfel de posibilitate, la fel cum prevede si posibilitatea contractarii acestui serviciu in exterior (cu o firma).

Ca treaba cenzorului sa fie cat mai apropiata de optim, el ar trebui (in opinia mea) sa mearga foarte des la Asociatie si sa ia contact cu tot ce se intampla acolo cu banii, in timp real, eventual sa contrasemneze toate documentele care implica fonduri si chiar sa se poata opune unor acte administrative pe care el considera in neregula sau in defavoarea proprietarilor - sunt o multime de situatii de acest tip (chestiuni pe care legea, binenteles nu le prevede in mod clar).

In contextul descris, chiar daca cenzorul verifica legalitatea operatiunilor (existenta contractului, facturilor, etc.) si ele par in regula, raman multe aspecte pe care nu le poate practic controla decat daca, cum spuneam, sta tot timpul "calare pe capul celor de la Asociatie"

- trebuie controlat de pilda modul cum se colecteaza oferte din piata pentru anumite servicii sau lucrari (de regula face acest lucru Administratorul si exista tot felul de cumetrii si prietenii remunerate, pentru desemnarea unui anume prestator). In mod normal o selectie de furnizor ar trebui facuta chiar pe bune... adica sunat, trimis mail, cerut preturi apoi hotarat mai multi de fatza, incheiate niste PV - asa incat treaba sa fie si bine facuta si clara pentru cine vrea sa controleze.
- apoi, cenzorul ar trebui sa fie prezent la fiecare receptie de lucrare in bloc sa vada cum s-a facut treaba si ce materiale s-au pus in opera (aici mai trag Administratorii pe turta lor - se trec in facturi mai multe chestii decat s-au executat, Asociatia deconteaza, iar patronul de firma ii "rasplateste" in final pe oameni.

Ca sa n-o mai lungim... un cenzor isi poate da aviz pozitiv asupra unei documentatii de lucrari corecta din punct de vedere legal ramanand totusi aspecte pe care nu le poate controla - preturi umflate, lucrari executate de mantuiala, spagi la Administrator, materiale mai putine puse in opera si mai multe pe factura si altele similare.

Departamentul de la Primarie face cam acelasi lucru, verifica legalitate "in mare", daca salariatii au state de salarii, daca se platesc contributiile, daca exista registrele, daca s-au tinut adunarile...

De furat nu se fura aici ci in toate contextele care tin de bani, respectiv lucrari in bloc, unde cei mai implicati sunt Administratorul, Presedintele si Contabila.

Alte discuții în legătură

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
La asociația de proprietari avem mari probleme cu președintele ... Amanolesei Petru Amanolesei Petru La asociația de proprietari avem mari probleme cu președintele de asociație care comite abuzuri foarte grave. Am votat schimbarea, dar acesta a fugit din ... (vezi toată discuția)
Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)