avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori

buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarele probleme si anume :1) daca administratorul blocului poate sa afiseze cheltuielile (consumul) blocului (la afisierul blocului) fara a da la verificat daca aceste cheltuieli sunt corecte conform facturilor primite de la e-on gaz ,apa etc, catre cenzorul blocului sau unuia dintre membrii comisiei de cenzori.2)daca poate pune la cheltuieli proprietari fara a ii instiinta printr-o sedinta generala ,ce cheltuieli urmeaza sa se faca ,si care vor aparea in consumul blocului.3)as dorii sa stiu daca sa desfintat comisia de cenzori data printr-o lege.4) daca nu mai doresc sa fac parte din comisia de cenzori ce as putea face sa nu mai apar pe lista de consum la rubrica cenzori,iar daca apar in continuare pe lista de consum ca cenzor ce ma puteti sfatui in acest caz.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:18, 24 Noiembrie 2013
1-Cenzorul/comisia de cenzori in cadrul asociatiei de proprietari detin respondsabilitatea sa verifce lunar si sa vizeze pentru legalitate documentele financiar contabile,in baza carora se calculeaza si se intocmesc listele lunare de intretinere
L nr 230/2007 ART. 33
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal,
următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor,
regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra
activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe
baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la
data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaţiei
de proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor,
pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

2-Nu este necesara convocarea adunarii generale pentru orice fel de cheltuieli curente ,necesare bunei functionari ale asociatiei de proprietari
3-
as dorii sa stiu daca sa desfintat comisia de cenzori data printr-o lege


La ce lege faceti referire ?
4-Daca apreciati ca nu va puteti exercita responsabilitatile calitatii de cenzor,va puteti depune oficial demisia
lucii67 a scris:
1) daca administratorul blocului poate sa afiseze cheltuielile (consumul) blocului (la afisierul blocului) fara a da la verificat daca aceste cheltuieli sunt corecte conform facturilor primite de la e-on gaz ,apa etc, catre cenzorul blocului sau unuia dintre membrii comisiei de cenzori.

Da, administratorul poate afisa listele de plata lunare daca acestea sunt semnate de presedintele asociatiei. Practic administratorul trebuie sa le intocmeasca, cenzorul sa le verifice iar presedintele sa le aprobe. Daca presedintele le-a aprobat prin semnatura sa fara ca aceste liste sa fie verificate de cenzor, este raspunderea presedintelui si nu a administratorului.
2)daca poate pune la cheltuieli proprietari fara a ii instiinta printr-o sedinta generala ,ce cheltuieli urmeaza sa se faca ,si care vor aparea in consumul blocului.

Administratorul este obligat, conform legii 230/2007 sa repartizeze cheltuielile asociatiei asa cum prevede HG 1588/2007 si pentru aceasta nu trebuie sa convoace adunarea generala. Comitetul executiv analizeaza lunar cheltuielile asociatieo iar comisia de cenzori verifica permanent respectarea legislatiei.
3)as dorii sa stiu daca sa desfintat comisia de cenzori data printr-o lege.

Cand imi pune nepoata mea cate o intrebare pe care nu o inteleg, recunosc ca ma dau batut si-mi explica ea atunci.
Cum adica s-a desfiintat comisia de cenzori? Cine a desfiintat-o? Ce lege spuneti ca a dat comisia de cenzori?
4) daca nu mai doresc sa fac parte din comisia de cenzori ce as putea face sa nu mai apar pe lista de consum la rubrica cenzori,iar daca apar in continuare pe lista de consum ca cenzor ce ma puteti sfatui in acest caz.

Daca nu mai vreti sa faceti parte din comisia de cenzori, dati-va demisia anuntand in scris presedintele asociatiei, comitetul executiv si presedintele comisiei de cenzori ca incepand cu data de..., va dati demisia...
Ce este aceasta "lista de consum" unde apar membrii comisiei de cenzori?
Suinteti cenzor in asociatia dv?
buna ziua, la ''lista de consum'',ma refeream la aceea lista de cheltuieli lunare care apare in fiecare luna pe care o afiseaza administratorul blocului si proprietarii stiu cat au de platit pe luna respectiva.Da sunt cenzor la asociatia de proprietari la bloc,dar nu mi s-a adus nici un act(facturi,bon fiscal daca este cazul,registru de casa,etc.) la verificat iar pe aceea lista in josul paginii apare presedinte... cenzor.....administator, unde dupa cum ati spus si dumneavoastra aceea lista trebuie sa fie semnata de presedintele blocului si de administrator.Aceea lista este semnata doar de administrator.Intrebarea mea este daca administratorul procedeaza corect legal, ptr. ca in lista de cheltuieli,apar niste cheltuieli in plus ca sa le numim asa,dar nu sunt afisate separat pe alta lista sa se vada in ce constau asa zisele cheltuieli.Va multumesc
Nu trebuie sa existe alta lista cu cheltuieli. Aceea ar fi optionala.
In schimb, dv., ca cenzor trebuie sa verificati corectitudinea tuturor calculelor din lista, iar toate cheltuielile repartizate sa fie justificate prin facturi, chitante, bonuri de casa, state de salarii.
Daca administratorul nu v-a adus la verificare aceste liste si dosarul aferent, atunci nu e in ordine.
lucii67 a scris:
Da sunt cenzor la asociatia de proprietari la bloc,dar nu mi s-a adus nici un act(facturi,bon fiscal daca este cazul,registru de casa,etc.) la verificat

Daca sunteti cenzor, mergeti la sediul asociatiei, discutati cu administratorul, cu presedintele, cu membrii comitetului. Nu asteptati sa vi se aduca undeva actele. In sediul asociatiei se fac incasari si acolo gasiti registrul de casa si chitantele pe care le puteti verifica. Tot acolo gasiti facturile de la furnizori, fisele furnizorilor, fisele fiecarui proprietar... pe care le putet verifica si puteti ajuta administratorul sa repartizeze cheltuielile pe lista de plata lunara, conform legislatiei si deciziilor luate in comitetul executiv.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de mandat pentru cenzor doina99 doina99 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce temei legal avem pentru rezilierea contractului d e mandat al cenzorului care face greseli grave in mod ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere afisata fara controlul dosarului lucian1964 lucian1964 Buna ziua, Ce repercusiuni pot apare asupra Presedintelui de asociatie proprietari,daca nu ia masuri asupra administratorului care afiseaza listele de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari mariapopescu20 mariapopescu20 Asociatia a dat in judecata vechiul comitet pentru neafisarea diferentelor de apa dintre factura furnizorului si consumul din bloc. La vechiul comitet au fost ... (vezi toată discuția)