avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reziliere contract de mandat pentru cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reziliere contract de mandat pentru cenzor

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti ce temei legal avem pentru rezilierea contractului d e mandat al cenzorului care face greseli grave in mod repetat.
Presedintele asociatiei spune ca nu-l poate sanctiona decat daca greseste deliberat , dar cenzorul greseste din necunoastere a legile si superficialitatea verificarilor.
Comitetul asociatiei poate lua hotararea pe baza raportului de activitate sa-i rezilieze contractul de mandat al cenzorului in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:57, 14 Iulie 2013
Sigur ca puteti, ca sunteti comitet. Numai ca trebuie sa justificati de ce o faceti si in locul cenzorului actual, fie alegeti pe altcineva din comisia de cenzori, fie, pana la urmatoarea AG, cand se vor alege comitetull si comisia de cenzori, angajati un cenzor extern care sa cunoasca temeinic problemele specifice.

Nu puteti tine in functie un cenzor care nu stie carte.
HG nr 1588/2007 Art. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor

g) pentru realizarea scopului si a activitatilor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu persoane fizice/juridice;

.

In temeiul HG nr 1588/2007 art 17,in cazuri motivate comitetul executiv in interesul general al asociatiei de proprietari si al membrilor proprietari,poate dispune rezilierea contractului de mandat al cenzorului care se face vinovat de nerespectarea obligatiilor ce ii revin
L nr 230/2007 Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(3) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.



Daca nu se pricepe poate ca trebuie discutat cu persoana si determinat sa-si dea demisia.
Dar pana atunci dati-ne cateva exemple de greseli concrete pe care le-a facut cenzorul. De regula cei ce intocmesc actele, cei ce tin gestiunea, fac repartizarea facturilor (administratori, casieri...) pot gresi pentru ca cine nu munceste nu greseste. Dar cenzorul are ca principala activitate "verificarea" documentelor, situatiilor facute de ceilati. Ce poate gresi cenzorul cand face aceste verificari!?
V adau un exemplu: Locuim intr-un bloc cu centrala proprie , iar defalcarea consumului de gaz se face conform mnormelor ANRSC 80% pentru caldura si 20% pentru prepararea apei calde.In luna martie contabilul a gresit si a calculat intreaga factura numai pentru apa calda rezultand un pret al mc de apa calda de 5 ori mai mare decat cel real. Dna cenzor nu a observat acest lucru si a vizat listele de plata.
A gresi este omeneste...
Persoana in discutie a facut de mai multe ori astfel de greseli ?

Alte discuții în legătură

Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)
Administrator asociatie locatari adivlad adivlad Administratorul asociatiei este un tanar care a fost desemnat intr-o adunare la care au participat maxim 20 de oameni din 180 posibil. Nu are contract semnat ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)