avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata MApN
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata MApN

Pentru o persoana care a lucrat in sistemul MApN ,timp de 16 ani numai la grupa I-a si mai are de lucrati 10 ani la Grupa a II-A, are 45 de ani.Poate sa se inscrie la anticipata in baza legii pensiilor militare?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:22, 21 Martie 2012
1. Nu exista legea pensiilor militare, exista Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Probabil va intereseaza un raspuns potrivit anexei 6 a acestui act normativ, care reglementeaza varstele standard de pensionare, stagiile complete si stagiile minime de cotizare in specialitate pentru cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

2. Parerea mea este ca persoana pentru care intrebati nu putea sa lucreze 16 ani grupa I de munca si 10 ani in grupa II de munca pana in prezent, cand are varsta de 45 de ani. Poate a lucrat in alte conditii de munca si ar fi foarte bine sa il intrebati si sa reveniti si sa confirmati sau sa modificati informatiile din primul mesaj. Eu va raspund in functie de aceste informatii. De asemenea, trebuie sa precizati data nasterii.
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
l-am intrebat si a lucrat de la virsta de 18 ani.in grupaa II a lucrat 9 ani si 7 luni si 16 in a I-a .cei 15 sunt insistemul militar.
Bine, in privinta grupelor de munca am inteles. Insa v-am rugat sa imi spuneti si data nasterii persoanei pentru care intrebati si nu mi-ati spus-o.
Scuze data nasterii august 1967
Potrivit anexei 6 a Legii nr. 263/2010, varsta standard de pensionare a unei persoane nascute in august 1967 este de 58 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 27 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare in specialitate este de 18 ani si 10 luni.

Intrucat persoana pentru care intrebati nu a realizat stagiul minim de cotizare in specialitate de 18 ani si 10 luni ci doar 15 ani, se va pensiona la varsta prevazuta in anexa 5 a Legii nr. 263/2010. Prin urmare, domnul va beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 59 de ani si 6 luni.

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - activitate in politie floring64 floring64 Vă rog să-mi spuneţi dacă am vârsta de 47 ani şi 8 luni pot să ies la pensie în următoarele condiţii: - 9 luni de armată; - 6 ani siderurgie / ... (vezi toată discuția)
Solicitare referitor drept de pensie militara pentru sgv conform legii 263/2010 romica66 romica66 Buna ziua, Ma numesc Nicolae Romulus Filip, am fost angajat ca militar pe baza de contract/sgv si am fost trecut in rezerva pe data de 4 aprilie 2009, la ... (vezi toată discuția)