avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim si diurna minima
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim si diurna minima

Buna ziua . Am o nelamurire in ceace priveste salariul minim precum si diurna minima ce trebuie sa o primeasca un sofer de camioane grele care lucreaza in spatiul UE ( in tarile westice) si este deplasat pentru o perioada mare de timp.
Exista o legislatie ce reglementeaza aceste quantumuri ? Care sunt minimul de salariu precum si diurna externa ?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 14 Aprilie 2012
Salariul minim brut pe economie este de 700 lei lunar ...

Diurna externa este prevazuta in HG nr.518/1995 .. Diurna maxima legala externa/zi (conform HG 518/1995 ) - pentru tari UE (in afara de Bulgaria) = 35 EUR x 0,75 x 1,15 x 2,5 = 30,19 EUR/ ZI.
Imi permit sa va intreb : ce reprezinta 0.75 si 1.15 ?
stiu ca de 2.5 ori se poate acorda si este deductibila daca firma are profit in anul curent.
As dori sa stiu si eu cum ati ajuns la 30,19 eur/zi?
75% reprezinta valoarea diurnei dupa diminuarea cu 25% prevazuta de Legea nr.188/2010 de la 01.07.2010.

15 % reprezinta majorarea diurnei prevazuta de Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011
Buna ziua ! Intamplator sunt si eu sofer si as vrea sa stiu daca nu cumva soferii profesionisti ar trebui sa fie platiti cu un salariu minim pe ramura (1085 ron)? Poate ma insel dar soferul nu este muncitor necalificat si prin urmare nu poate opera/activa in domeniu fara celebrele CPC/CPI - certificate (fostele atestate) de pregatire profesionala care ii atesta calificarea. De asemenea stiu ca diurna aferenta perioadelor petrecute in afara tarii ar trebui sa fie mai mare de 35 de euro tinand cont de faptul ca soferului nu i se ofera cazare la hotel/motel ci isi petrece 6-8 saptamani in cabina. Inca odata , rog sa ma corectati daca gresesc si eventual sa ne dati valorile corecte daca am dreptate. Va multumesc si va doresc un Paste fericit !

Alte discuții în legătură

Diurna euramonel euramonel Buna ziua, Lucrez la o firma germana si acestia doresc sa ma trimita in Germania pentru 6 saptamani la scolarizare. Care este valoarea minima a diurnei pe ... (vezi toată discuția)
Diurna externa mariusgolgut mariusgolgut Buna ziua Va rog sa-mi spuneti care este cuantumul minim al diurnei externe in situatia in care se pleaca din Romania spre Spania, in cazul unui sofer de tir ... (vezi toată discuția)