Buna ziua! Va rog frumos sa ma orientati si pe mine in privinta deducerii TVA la combustibilul folosit pentru masina( benzina sau motorina). Pana acum stiam ca, odata cu bonul fiscal trebuie facuta factura pentru a evidentia si a se putea deduce TVA-ul. Acum mi s-a spus ca nu mai trebuie ci e de ajuns bonul fiscal pentru ca valoarea TVA e specificata pe acesta. Nu am o cultura contabila prea dezvoltata ci incerc sa invat din mers. Va rog sa-mi specificati si o lege sau o hotarare pe baza careia sa sustin punctul de vedere. Va multumesc frumos!
(2) Pentru carburanţii auto achiziţionaţi, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale emise conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt ştampilate şi au înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului. Prevederile acestui alineat se completează cu cele ale pct. 45^1.
dar
ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, se deduce 50% din taxa pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor acestor vehicule și, respectiv, 50% din taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, cu excepția vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
Norme metodologice
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
Multumesc doamnei Cornelia pentru informatie. Nu fac servicii de taxi sau alte servicii cu plata ci pur si simplu duc marfa de la punctul de lucru la punctele de vanzare, in interesul firmei. Dar pe bonul fiscal nu scrie nici firma , nici numarul de inmatriculare a vehicolului. Pot sa le scriu eu de mana sau exista alta modalitate? Multumesc.