avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - impozit retinere la sursa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - impozit retinere la sursa

Un SRL a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica autorizata. Acest PFA desfasoara si alte tipuri activitati. Pentru acest serviciu la sfarsitul lunii emite o factura catre SRL. Binenteles ca acest PFA trimestrial face plati anticipate cu titlu de impozit.

ORDIN nr. 247/2012 din 17 februarie 2012 privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
ART.2
(1) Persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), privind stabilirea platilor anticipate de impozit cu exceptia contribuabililor care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platitorii de astfel de venituri nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. (2).
ART. 3
(2) Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
‐ contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
‐ contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica

Cum se precedeaza pentru acest caz? Trebuie sa-i retin impozit, somaj, CAS si sa depun declaratia 112? Pana la regularizarea pentru 2012 plateste de doua ori impozitul, o data AF cu plata anticipata si o data SRL cu retinerea la sursa? PFA factureaza de pe codul fiscal si SRL retine pe CNP?
Daca se poate va rog sa ma ajutati. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lori47 , utilizator 13:30, 19 Martie 2012
Pentru veniturile platite persoanei fizice in baza contractului de mandat, asa cum ati aratat, aveti obligatia retinerii impozitului la data platii venitului pentru persoana fizică (daca activitatea e impusa pe norme de venit nu aveti obligatia retinerii impozitului, cu condiția prezentării de către persoana fizica a copiei formularului 260 «Decizie de impunere pentru plăți anticipate cu titlu de impozit»).
Intrucat alta exceptie nu este prevăzuta (fata de cea mentionata mai sus), in opinia mea, reglarea platilor anticipate pentru anul 2012, poate fi facuta si in cursul anului astfel:
var.1- daca astfel de venituri au fost realizate de persoana fizica si in anul 2011 (pe baza contractului de mandat), in formularul 200 pentru anul 2011, se vor evidetia separat veniturile supuse retinerii la sursa a impozitului(rd.3.1. din formular), astfel incat platile anticipate sa se stabileasca de organul fiscal (sau sa se recalculeaza daca este cazul) numai pentru veniturile fara regim de retinere la sursa a impozitului.
var.2- daca persoana se incadreaza la art.81, alin.(3) din Cod fiscal, odata cu formularul 200 pentru anul 2011, se va depune un formular 220 in care nu vor fi cuprinse veniturile ce urmeaza a se realiza in baza contractului de mandat.
In functie de situatia concreta a persoanei, se va proceda corespunzator.
Se retine doar impozit si depune declaratia 100 lunar, sau se retin si celelalte contributii (cas, somaj si se depune declaratia 112?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile Burchiu_Alberto Burchiu_Alberto Buna Seara As vrea sa stiu ce cheltuieli se pot pune pe firma unei persoane care si-a facut firma practic in loc de PFA, ca la negru daca lucrezi cica nu e ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului si a contributiei de sanatate retinute la sursa pentru pfa Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, O societate comerciala care nu are salariati (deci in vectorul fiscal nu are contributii sociale) dar are contract de prestari servicii cu un PFA ... (vezi toată discuția)
Accident de munca... Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In baza unui contract de autor(pe o perioada de 7luni)un artist strain a prestat in cadrul unei institutii publice de cultura.In baza contractului ... (vezi toată discuția)