Stimat forumist,
Procedura în fața CEDO implică două etape principale, distincte:
1. față de prima etapă, cea până la admisibilitatea în principiu a cererii,
Odată depusă cererea, veți primi într-un interval de timp în jurul a 6 luni, o adresă cu valoare strict de confirmare de primire din partea juriștilor CEDO, în care veți fi înștiințată despre receptarea cererii de către CEDO, și se va da un număr de înregistrare acestei cereri.
Veți primi, de asemeni, zece autocolante de mică dimensiune care cuprind numărul și numele aplicației - Cauza X v. Rom... - precum și un cod de bare, de natură a ajuta sortarea aplicației.
În funcție de necesarul furnizării altor acte, precizări, se poate iniția o corespondență cu juriștii CEDO.
Dacă nu mai sunt acte necesare rezolvării admisibilității, în principiu, sunt posibile două soluții:
a. în circa 6 luni, dar putem arăta un interval de 4 luni - max. 1 an - veți primi o înștiințare despre constatarea inadmisibilității în principiu, inadmisibilitate cere nu este atacabilă,
b. nu veți primi nici un răspuns, după trecerea unui interval de timp de cel puțin 1 an, iar această situație nu este, ca principiu, nefavorabilă dvs. , chiar din contră, este favorabilă, fiind șanse de admitere în principiu a cererii.
Atenție, înștiințarea de admitere în principiu durează ceva timp, chiar și 2,3 ani!
2. etapa de după declararea cererii admisibilă - de fapt Curtea declară cererea ca nefiind vădit inadmisibilă.
Astfel, în cazul nedeclararii inadmisibilitatii, va exista o etapa contradictorie cu Statul Roman, in engleza sau franceza- limbile oficiale ale Curtii.
Este imposibil sa nu o observati, deoarece Curtea va avertizeaza special, fiind comunicate si asa-numitele: Statement of Facts si Questions to the Parties, nu în ultimul rînd CEDO punandu-va in vedere ca procedurile se vor desfasura, de acum incolo, in limbile oficiale ale Curtii si ca este de dorit angajarea unui avocat spre a va reprezenta in limbile oficiale, in caz ca nu aveti.
Cata timp nu s-au efectuat respectivele comunicări, prima etapa nu este finalizata.
Publicitatea procedurilor.
Exclusiv cea de-a doua etapă este cea publică, din punct de vedere procedural. Astfel, dacă prima etapă nu este publică, cererea fiind cunoscută doar de dvs, de acum înainte veți avea indemana si portalul CEDO (www.echr.coe.int), respectiv HUDOC, pe care puteti verifica anterior-amintitele comunicari.
Repet, pe HUDOC nu apar decât cazurile de după admiterea în principiu, nu și cele aflate în prima etapă de soluționare.
Dacă doriți, totuși, o confirmare din partea juriștilor și vă aflați în prima etapă, puteți redacta o adresă prin care să îi intrebați de stadiul dosarului. Acest lucru vă poate fi util în cazul în care cererea a fost depusă de reprezentant, căruia îi sunt comunicate înștiințările CEDO și doriți să aflați dacă a fost declarată inadmisibilă iar reperzentantul nu v-a înștiințat.
Cu stimă.