avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sediu social - problema delicata. Solicit ajutor!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sediu social - problema delicata. Solicit ajutor!

Buna ziua! Sunt pe cale de a infiinta o societate comerciala tip SRL si intampin o problema vis-a-vis de sediul social. Doresc ca viitoarea firma sa aiba sediul social in apartamentul unde locuiesc dar: apartamentul nu este intabulat , parintii sunt decedati iar eu si sora mea, mostenitorii apartamentului inca nu am dezbatut mostenirea. Ca si acte avem contractul de vanzare cumparare cu fostul ICRAL si certificatele de deces ale parintilor. In aceste conditii pot aduce la Registrul Comertului un contract de comodat intre mine si sora mea (ca viitori proprietari) si firma mea? Ce acte trebuie sa prezint? Mi se pare absurd sa nu pot infiinta o firma la mine acasa doar pt ca inca nu am dezbatut mostenirea. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: anamaria01 , utilizator 19:59, 14 Decembrie 2008
In aceste conditii pot aduce la Registrul Comertului un contract de comodat intre mine si sora mea (ca viitori proprietari) si firma mea?

Nu. Contractul trebuie semnat de proprietarii actuali, ceea ce in cazul de fata, este imposibil, fiind decedati.

Ce acte trebuie sa prezint?

Extras CF in care in care sa apareti dvs. si sora proprietari si contract de comodat incheiat intre proprietari si societatea in curs de infiintare.

Singura solutie ar fi sa dezbateti succesiunea si sa va intabulati, dar s-ar putea sa va coste mai mult decat infiintarea firmei.
Sau stabiliti sediul social in alta locatie.
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Cred ca ai putea sa declari sediul social daca ai avea un certificat de calitate de mostenitor, asta nu presupune ca s-a dezbatut succesiunea, insa atesta calitatea de mostenitor atat a ta, cat si a sorei tale.
Nu stiu sa-ti spun exact cat te costa la notar, dar dureaza mai putin.
[ link extern ]
3. Dovezile privind sediul social / secundar se pot face, după caz, cu:
- contract de vânzare-cumpărare, intabulat*;
- contract de schimb, intabulat*;
- contract de închiriere: - înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, pentru cel încheiat între persoane fizice şi persoane juridice;
- neînregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, pentru cel încheiat între persoane juridice.
- contract de subînchiriere;
- contract de concesiune, intabulat*;
- contract de leasing imobiliar;
- contract de comodat, în original, în formă autentică sau sub semnătură privată, însoţit de actul doveditor al proprietarului, intabulat*;
- contract de donaţie, în formă autentică, intabulat*;
- contract de uz;
- contract de uzufruct;
- extras de carte funciară, în termen de valabilitate la depunere - pentru oricare din actele prevăzute ca dovadă de sediu (inclusiv în cazul aportului la capitalul social la constituirea societăţii, pe numele asociatului care aportează);
- certificat de rol fiscal/rol agricol, în termen de valabilitate;
- certificat de moştenitor;
- act notarial de ieşire din indiviziune sau de delimitare a proprietăţii, intabulat*;
- hotărâre judecătorească definitivă privind proprietatea (intabulată*) sau folosinţa/uzufructul;
- hotărâre judecătorească definitivă de ieşire din indiviziune, intabulată*
- proces verbal de recepţie a construcţiei, intabulat*;
- act de adjudecare a imobilului vândut în cadrul executării silite;
- contract de asistenţă juridică privind stabilirea sediului social la sediul profesional al avocatului conform art. 3 alin. (1) lit. h) şi i) din Legea nr. 51/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

Trebuie dezbatuta succesiunea, nu este suficient certificatul de calitate de mostenitor.
multumesc mult pentru raspunsuri. nu imi convin dar trebuie sa accept realitatea.
In practica se accepta la ORC si declaratii notariale de proprietate, adica mergi la notar si declari ca esti coproprietar extratabular al imobilului respectiv. Sa duci taote actele doveditoare (certificat de nastere, deces, contract vanzare-cumparare, etc). Dar e o problema, nu toti notarii autentifica asa ceva, va trebui sa te plimbi u pic. Si intreaba si la ORC despre situatia asta. Poti merge in audienta la judecator si sa-i prezinti actele. E posibil sa reusesti. Cunosc cazuri care au reusit. Nu cred ca te obliga sa astepti pana dezbati succesiunea. Ar fi aiurea! Mai ales ca imobilul chiar iti apartine pe jumatate.

Alte discuții în legătură

Trebuie sau nu extras de carte funciara? cssr cssr Buna ziua, Incerc de circa 2 saptamani sa ajut pe cineva sa isi infiinteze un srl-d. La fiecare drum la registrul comertului am aflat evident ca mai trebuie o ... (vezi toată discuția)
Sediu asociatie ionutt ionutt Buna ziua! Cum se face dovada sediului unui CAR? Acesta a fost infiintat de catre o societate comerciala pentru salariatii sai. Este suficienta o declaratie ... (vezi toată discuția)
Refuz la orc de inregistrare a sediului social al unei fime burdusel liviu burdusel liviu Zilele acestea am vrut..vreau sa deschid o fima,am facut toate actele necesare am dat imputernicire unei persone sa depuna dosarul in numele meu , dar mi-a ... (vezi toată discuția)