avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Abuzuri si erori frecvente in executari !
Discuție deschisă în Executare silită

Abuzuri si erori frecvente in executari !

Se observa din practica cateva abuzuri si erori frecvente in dosarele de executare!

Potrivit art. 371 indice7 alin. 2 Cod procedură civilă , cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit, afară de cazul când creditorul a renunţat la executare sau dacă prin lege se prevede altfel. Regula generală consacră principiul potrivit căruia cheltuielile de executare cad în sarcina debitorului, cu excepţia a două cazuri care presupun: 1) renunţarea creditorului la actele de executare şi 2) alte cazuri expres prevăzute de lege.


Conform alineatului (4) al aceluiaşi articol 371 indice 7, pentru sumele stabilite potrivit acestui text procesul-verbal întocmit de executorul judecătoresc, prin care se stabilesc sumele ce urmează a fi plătite, constituie titlu executoriu.
Se constatat că alineatul (4) nu priveşte şi onorariul de executare silită (cum s-a pretins in titlul executoriu ), câtă vreme alineatul 3 al articolului 371 indice 7 se referă - explicit - la sumele pe care partea interesată dovedeşte că le-a suportat. Or, în speţă, , executorul trebuie sa intocmeasca un proces verbal privind cheltuielile de executare, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata (ceea ce inseamna factura + chitanta, raportat la onorariul de executare si alte cheltuieli privind executarea ).
Din practica se observa ca in cele mai multe cazuri executorii nu incheie contracte . Intocmesc procese verbale si titluri executorii in care fac referire , enumerativ la onorariile executorului si alte cheltuieli

Mai mult, In alta ordine de idei onorariile de executare solicitate de executor sunt stabilite peste limitele maximale admise de art. 39 din L188/2000 actualizata, raportat la sumele din dosarele de executare.
In Art. 39 din L 188/2000, actualizata sunt stabilite onorariile maximale astfel :
(1) Executorii judecatoresti au dreptul, pentru serviciul prestat, la onorarii minimale si maximale stabilite de ministrul justitiei, cu consultarea Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti.

In cazul executarii silite a creantelor avand ca obiect plata unei sume de bani, onorariile maxime sunt urmatoarele:
a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.

Cu stima!
Cel mai recent răspuns: Birou Executor Judecatoresc ȚÃREAN CÃLIN , Executor judecatoresc 08:36, 20 Martie 2012
Domnu coleg sa nu facem confuzie intre onorariul executorului judecatoresc si cheltuielile de executare, acestea fiind stabilite prin Hotararea nr. 2/2007 a UNEJ coroborat cu art. 37 alin. 4 si 5 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, printre care se numara si onorariul avocatilor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tarife practicate de executori elena raduta elena raduta Pentru o executare silita mi-a stabilit aceeasi suma cu care eram datori la o soc. de leasing .suma a fost partial luata din contul firmei numai pt executor. E ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc babule babule Exista un procent minimal sau maximal obligatoriu pentru ca un executor judecatoresc sa isi solicite cheltuielile cu executarea silita. In cauza este ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli executare Vandrei Vandrei Buna seara, Datorez suma de 2000 lei, pe care trebuie sa o achit, care reprezinta cheltuieli de judecata. Sunt dispus sa o platesc, dar partea adversa, cu ... (vezi toată discuția)