avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... O intrebare si o rugaminte!
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

O intrebare si o rugaminte!

Buna ziua, sunt Gabriela si am o rugaminte mare la Dvs.: puteti sa-mi spuneti daca este posibil sa beneficieze de ajutor de somaj in Italia (prietenul meu italian) si totodata sa fie angajat in Romania (firma italiana, dar nu este detasat di partea acesteia in Romania, este angajat ca si cum ar fi cetatean roman) , ce riscuri sunt? Stiu ca este o intrebare stupida, dar vrem sa speculam situatia.
Multumesc anticipat,
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:54, 23 Noiembrie 2008
Oare poate beneficia cineva de ajutor de somaj daca nu locuieste in tara respectiva?
In orice caz, si daca miscarea merge, daca se afla candva cam miroase a ceva de genul inselatorie (in mod sigur prevede legea italiana ceva de genul asta), asa ca mai bine renuntati!
Da, JH a pus bine problema.
Ar trebui sa platiti un avocat care sa studieze in amanunt situatia.
Este greu sa va dam un raspuns daca nu facem un studiu de caz concret.

avocat Claudiu Lascoschi
In ITALIA,
Indemnizaţia de şomaj se acordă:
- lucrătorilor, asiguraţi, care au fost concediaţi;
- lucrătorilor care au fost suspendaţi din cadrul firmelor care se confruntă cu evenimente temporare care nu sunt cauzate de lucrători sau de către angajator (lipsa de muncă, lipsa de comenzi, criza pieţei, etc.)

Nu se acordă:
- lucrătorilor care demisioneaza, cu excepţia demisiilor pentru justă cauză (lipsa plăţii retribuţiei, hărţuiri sexuale, etc.)

Acordarea indemnizaţiei de şomaj este întrerupta atunci când:
- persoana respectivă a primit deja indemnizaţia la care avea dreptul;
- persoana respectivă are un nou loc de muncă;
- persoana respectivă devine titularul unei pensii directe;
- persoana respectivă este ştearsă de pe listele de şomaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii beneficiere de somaj in italia lidia27 lidia27 Buna ziua, lucrez ca badanta in Italia si as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj in cazul in care familia batranei pe care o ingrijesc momentan ... (vezi toată discuția)
Pot primi somaj din italia? desentzano desentzano Buna ziua! In septembrie 2007 am plecat ln italia si tot ln aceeiasi luna mi-am facut si codicele fiscale,ln octombrie 2007 m-am angajat prin intermediul unei ... (vezi toată discuția)
Somaj LupsaDaniel LupsaDaniel buna ziua asi dorii sa aflu mai multe detalii despre cum as putea beneficea de somaj in italia,eu lucrez de trei ani cu contract indeterminat si asi vrea sa ... (vezi toată discuția)