avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestatie impotriva unui proces verbal emis de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestatie impotriva unui proces verbal emis de autoritatea vamala

Buna ziua.
Problema mea este urmatoare si va rog sa ma ajutati cu ceva informatii folositoare.

Sunt Persoana fizica, Nu sunt inregistrat ca Persoana Juridica .
La data de 20.03 am fost depistat in trafic de catre inspoectorii vamali ,pe teritoriul Romaniei, conducand autoturism brek Logan, proprietatea fratelui meu(si el tot persoana fizica) si transportand Cafea adusa din Ungaria, cu document de achizitionare de pe teritoriul Ungariei, Acest document fiin inchdeiat pe numele meu. Mentionez ca am trecut prin Vama Romana/Varsand la controlul din vama singura problema am inteles ca ar fi fost legata de tutun si alcool. Ideea este ca la controlul de pe DN7 , agentii vamali au spus ca nu am voie sa aduc cafea(produs accizabi) si mi-au confiscat intreaga cantitate invocand : Acum transciu de pe PV : Art 209 din legea 571/2003 si precizarile punctului 30^2 din HG44/2004 pt aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii 5671/2003 privind Codul Fiscal, si fara a avea documente de priovenienta (Bon fiscal, factura fiscala, s.a.) cu toate ca documente aveam , acest lucru la inceputul procesului verbal specificandul si ei. Sanctiunea suna asa : " nerespectarea preved. art 1, lit a, din legea 12/1990 si sanctionata de preced art2 , din 1, lit F, coroborata cu art 4 din legea 12/1990"

Mentionez ca studiind aceste legi 3 sau 4 cate au fost invocate am observat ca se face referire la agentii economici atat in art 209 din 571/2003, cat si litera f din art2 din 1 din legea 12/1990 unde spune clar persoane juridice tot in lit f regasim amenda de la 6000 la 20000 ei sanctionand cu amenda de la 1000 la 1500.

studiind Codul fiscal am regasit urmatorul articol referitr la accizele platite de persoane fizice :
ART. 206^43 Persoane fizice

(1) Accizele pentru produsele accizabile achiziţionate de o persoană fizică pentru uz propriu şi transportate personal de aceasta în România sunt exigibile numai în statul membru în care se achiziţionează produsele accizabile.

(2) Pentru a stabili dacă produsele accizabile prevăzute la alin. (1) sunt destinate uzului propriu al unei persoane fizice, se vor avea în vedere cel puţin următoarele cerinţe:

a) statutul comercial al celui care deţine produsele accizabile şi motivele pentru care le deţine;

b) locul în care se află produsele accizabile sau, dacă este cazul, modul de transport utilizat;

c) orice document referitor la produsele accizabile;

d) natura produselor accizabile;

e) cantitatea de produse accizabile

Va rog sa ma sfatuiti daca are sens sau nu sa fac contestatie .
Multumesc Mult.
Pt informatii suplimentare va rog sa ma intrebati .
Cel mai recent răspuns: acrisid , utilizator 19:59, 31 Martie 2015
ORDIN Nr. 2220 din 22 decembrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevăzută la art. 142 alin. (1) lit. d) şi art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal precizeaza ca este scutita o cantitate de 500 grame de cafea.

imi imaginez ca aveati mai mult de atit, nu?

Categoric, cantitatea este mai mare.
Dar cel ce a intocmit procesul verbal a invocat art 209 din legea 571/2003 si
precizarile pct 30^2 din Hg 44/2004 .
Aceste legi se refera strict la agenti economici ori eu nu sunt inregistrat ca pers juridica.

Mai departe.... a scris: se sanctioneaza conform Art 2 alin 1 lit F corborat cu art 4 din legea 12/1990., art 2 alin 1 lit F amenda de la 1000 la 1500.

Aici alta problema , litera F se refera din nou strict la persoane juridice amenda fiind 6mii-20mii,
art 4 fiind cel ce se refera la retinerea produselor.

Intrebare: Este corect ca eu sa fiu incadrat la art 2 alin 1 lit F din 12/1990?
Daca nu este corect , asta inseamna ca pot castiga la o eventuala contestatie anularea amenzii sau/si anularea art 4(confiscarea ca aici e paguba mai mare)

Multumesc mult.

P.S. are cineva idee in cazul unei contestari, care este procedura? Am inteles ca mai intai contestatia se solutioneaza la Asociatia Nat Vamala , apoi la Curtea de apel. Va multumesc.
In procesul verbal au scris fapta prevazuta si sanctionata de:
ART 2 ALIN 1 Lit F coroborata cu art 4 din legea 12/1990 republicat,
1) art2 alin 1 lit F amneda de la 1000 la 15000

IMPORTANT: Litera F se refera la persoanele JURIDICE !!! nu fizice.

Tinand cont ca incadrarea s-a facut gresit << Consider eu ca aici nu exista loc de interpretari, incadrarea corecta fiind la litera A acelasi articol, acesat referindu-se la pers fizice>> pot cere anularea procesului verbal ? Daca se admite cererea automat pica si art 4 legea 12/1990 deci anulam amenda dsi dam produsele inapoi nu? gresesc ?

Multumesc F mult.
da, daca incadrarea nu corespunde cu fapta descrisa atunci este incalcat principiul legalitatii si pv este nul absolut.
Buna ziua.Acum ceva timp am luat o amenda vamala de 5000 de lei pt 42 de pachete de tigari nedeclarate la vama. Intrebarea este daca rezolv ceva daca contest in instanta avand in vedere ca nu sunt recidivist si am avut o cantitatea oarecum mica de tigari. Astept un raspuns cat se poate de sincer. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Control vama mona_genes mona_genes Buna ziua ! In ultima perioada am parte la un depozit de baut. alcool. de controale de la vama. Verifica stocul de marfa din calculator cu cel din depozit. ... (vezi toată discuția)
Despre accize la produse din import Stoica Dandu Stoica Dandu Buna ziua, ma intereseaza un raspuns concret : cafeaua importata dintr-un stat UE este accizabila sau nu ? Mai exact , ce documente ar presupune pentru ... (vezi toată discuția)
Contrabanda cu tigari emesei emesei au facut perchezitie in casa printr-un mandat.au gasit 700 de pachete de tigari.dupa 6 luni a fost chemat la politie pentru declaratie.este sub urmarire pentru ... (vezi toată discuția)