Sunt in varsta de 60 de ani. Am fost imbarcat cu contracte, ca marinar pe un vapor italian, la companie italiana in perioada 16 iunie 2004 - 13 decembrie 2010 insumand in total 4 ani si 11 luni de imbarcare . In tot acest timp, compania nu mi-a platit nimic asigurare de pensie. Intrebarea mea e, daca mai exista vre-o posibilitate sa-mi recupar acest drept. Si daca da, Ce ar trebui sa fac ?
Mentionez, ca nu e prevazuta in contracte, obligativitatea companiei de a ne asigura de pensii, desi, totusi, suntem in UE.
Dovada perioadei lucrate, care e, de obicei, mai mare decit perioada prevazuta in contract, este documentul SEA-SERVICE, emis si semnat de comandantul navei, cu stampila navei, la debarcare Deci, am toate aceste documente.
Multumesc.
1. Va rog frumos sa precizati atunci cand intrebati pentru alte persoane si, atunci cand intrebati pentru dvs., sa continuati discutiile pe care le-ati deschis in forum.
2. Perioada lucrata ca angajat al companiei italiene va fi valorificata la acordarea drepturilor de pensie chiar daca nu s-a platit contributia de asigurari sociale. Potrivit art. 19, alin. (1) din Legea nr. 263/2010, constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in alte tari.
INTREB PENTRU MINE. Daca am inteles bine, nu am voie sa-mi trec numele. VA MULTUMESC MULT pentru raspuns, dar as dori sa stiu si ce trebuie sa fac, pentru ca, atat contractule de munca, cat si SEA-SERVICE-urile, nu sunt documente tipizate, asa cum prevad legile europane, aceste documente sunt valabile insa, la Autoritatea navala, pentru inscrierea vechimii profesionale. As putea sa va trimit cate un exemplar dar,pentru asta,
va rog sa-mi dati o adresa de email.
Mai mentionez ca, ultima data, am fost debarcat de la nava bolnav, cu documente de la medic, din Italia, prin CASA MARINA, si am stat bolnav 50 de zile, respectand toate instructiunile de prezentare periodica la medicul din romania, si de trimitrea documentelor la IPSEMA, si urma sa primesc o indemnizatie de boala, dar nu am primit nimic, tot din motiv, ca nu s-au platit asigurari, contractul neprevazand asa ceva.
Nu a spus nimeni sa va scrieti numele in forum, ci sa precizati daca intrebati pentru dvs. sau pentru o terta persoana - prieten, cunostinta etc. In alta ordine de idei, nu scrierea numelui dvs. este interzisa, ci discutarea persoanelor si nu a ideilor.
Nu va trebuie documente prin care sa dovediti statului roman ca ati lucrat acolo. Pentru ca perioada lucrata ca angajat al firmei italiene sa fie adaugata perioadei lucrate in Romania, veti completa formularele europene la casa de pensii atunci cand veti indeplini conditiile pentru a beneficia de o categorie de pensie. Schimbul de documente se face intre state, prin urmare dvs. nu aveti nimic de facut.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca nu are legatura cu pensia. Legea nationala, respectiv Legea nr. 263/2010, prevede ca stagiile lucrata in alte state se valorifica la pensie chiar daca nu s-au platit contributiile obligatorii.
Multumesc pentru raspuns. Am dat exemplu neplata acelei indemnizatii, ca sa intelegeti ca, nu e recunoscut contractul si pot sa ajung, la 65 de ani, cand voi avea dreptul de pensionare, si sa-mi fie refuzata vechimea, din acelasi motiv.
unii armatori din UE /germania nu plateste nimic contributii
iar cind completezi acele formulare de pensii UE ,acolo nu se recunoaste nimica
spun caci am patit asta cind am iesit la pensie