Buna ziua am suferit o accidentare la locul de munca fracturandumi peroneul,acum trebuie sa stau 6-7 saptamani in pat.Accidentul sa intamplat la locul de munca in timpul programului de lucru in timp ce vroiam sa transport o punga de alice care canteresc in jur de 30-35kg am pus punga pe umar iar dupa 4-5 pasi vroiam sa trec sub o teava de aer iar cand mam aplecat mia pocnit osul gleznei si am cazut pe jos,mam tarait pe jos sami gasesc colegii din zona sa ma ajute ei lucrand in alta parte,cand mau vazut au venit de indata si mau intrebat dak vor ca sa sun dupa o ambulanta leam spus ca da,dar pan la urma ma dus un coleg la spital,acum nush ce sa fac pentru ca firma imi cere sa dau o declaratie cum ca sar fi intamplat acasa si nu la lucru,ei nici macar nu au sesizat nici un organ de competenta in acest caz eu nu vreau ca sa dau nici o declaratie care mio cer ei si as dori si despagubirea care mi se cuvine in acest caz.
Nu dati o astfel de declaratie .. la spital trebuia sa-l declarati accident de munca ... potrivit art.44 din Legea nr.319/2006, angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
Daca insista sa dati acea declaratie spuneti ca l-ati declarat la spital accident de munca si ca veti sesiza ITM-ul privind incalcarea legislatiei referitoare la securitatea si sanatatea in munca.
Ati primit un certificat de concediu medical de la spital?Verificati ce cod de indemnizatie este specificat pe acest certificat.Daca este specificatcodul 03,atunci este eliberat pt.accident de munca si angajatorul trebuie sa respecte procedura legala pt. astfel de situatii,insa sa nu va asteptati si la despagubiri din partea acestuia,daca consecintele nu sunt f. grave.
Concediul medical va fi suportat in acest caz de catre Casa de Pensii,pt. ca teoretic angajatorul trebuia obligatoriu sa va asigure pt.boli profesionale si accidente de munca.(nu stiu daca a virat contributia corespunzatoare ,de aceea spun teoretic)
Daca insa nu ati povestit medicului cand v-ati prezentat la spital exact circumstantele in care
v-ati accidentat,acesta nu putea sa stie realitatea si se poate sa va fi elberat un cm pt. urgenta medico-chirurgicala,sau boala obisnuita si in acest caz angajatorul este exonerat de orice raspundere.
Pt. situatia cand aveti eliberat certificat med.03 si angajatorul refuza sa recunoasca ca accidentarea s-a produs la munca,sesizati ITM ul.
asa am si facut am sezitat accidentul de munca inca de prima seara cand ma adus colegul de lucru la spital si apoi iar cand ma consultat doctorul mie imi este frica de faptul ca poate o sa fiu concediat din cauza asta ca am doar 2 saptamani lucrate
Nu aveti de ce sa fiti concediat ca ati declarat accident de munca ... intrucat evenimentul s-a produs in timpul programului de munca si nu in afara acestuia ...
va multumesc foarte mult pentru raspuns asa am sa fac,dar ei daca nu vor chema organele competente sa deschida ancheta in acest caz desi un reprezentant de la firma sa deplasat deja la doctorul care ma consultat eu ce pot sa fac??? as putea sa sesizez itm de acest caz si daca da in cat timp pot sa o fac?am primit si certificat medical 03...daca firma la care lucrez aranjeaza ei cu itm doar stiti cum e la noi....si eu raman fara loc de munca as putea sai dau in judecata???sau dupa ce se finalizeaza ancheta itmului hotareste ca eu am castig de cauza as putea sai inaintez in judecata??
Accident de munca
SimonaCR
Buna-ziua,
Ce se poate face atunci cand angajatorul te forteaza sa declari ca accidentul de munca produs la sediul firmei s-a intamplat de fapt acasa? Este ... (vezi toată discuția)