avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU FARA PLATA ACORDAT CADRELOR MILITARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU FARA PLATA ACORDAT CADRELOR MILITARE

Statutul cadrelor militare (Legea 80/1995) a fost modificat şi completat prin Legea 53/2011. Printre modificările aduse am remarcat şi dreptul cadrelor militare de a solicita concediu fără plată. Alin.1 al art. 14.1, la pct. a) şi b) prezintă clar situaţiile în care cadrele militare pot solicita CFP.
La alin. 2, prin expresia "în alte situaţii, temeinic motivate" , legiuitorul a lăsat la latitudinea celui desenat să aprobe pentru a lua hotărârea cine beneficiază şi cine nu.
Excluzând alin. 1 punctele a) şi b) , în ce situaţii cadrele militare pot solicita concediu fără plată?#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 22 Martie 2012
Cred ca prevederile acestei Legii ar trebui coroborate cu dispozitiile HG nr.250/1992 care reglementeaza concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare ...

In HG nr.250/1992 sunt prevazute anumite situatii in care se poate lua CFP:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de
doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
d) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acets drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
e) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza
nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.

Lit.a-c au durata limitata a CFP , iar lit.d-e au o durata nelimitata.
De asemenea, concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute mai sus durate stabilite prin acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata doinam24 doinam24 Care este numarul maxim de zile de concediu fara plata ,intr-un an,de care poate beneficia un angajat in domeniul public? (vezi toată discuția)
Dreptul muncii puitau dana puitau dana Fiind bugetara as vrea sa stiu cat concediu fara plata as putea legal sa-mi iau. Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu fara plata -bugetari! florinsadova florinsadova In cazul personalului contractual, solicitarea unui concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale se poate aproba din punct de vedere ... (vezi toată discuția)