Avem o intrebare : daca tatal meu (reclamant) se stinge din viata inainte de finalitatea procesului, de revocare a unui contract v - c , ce se intamla in continuare ? Trebuie sa redeschidem un nou proces pentru succesiune ? Sau procesul se stinge fara finalitate ?Trebuie facut un act testamentar ?(din care sa rezulte cine dobandeste finalitatea in admiterea actiunii) ?
Daca se intampla acest lucru in cursul procesului, procesul se va suspenda pana la data la care mostenitorii reclamantului vor fi introdusi in cauza( conform art. 243 C. pr. civ) . Acestia vor face cerere de continuare a judecatii .
daca evenimentul la care faceti referire se va intampla inainte de finalizarea procesului atunci vor fi introdusi in cauza mostenitorii, adica dvs si cine mai vine la mostenire.
procesul va continua in aceasta formula. dvs si ceilalti mostenitori veti dobandi calitatea de reclamanti in proces.
Merci foarte mult pentru ambele raspunsuri. Ar mai fi totusi o nelamurire in acest subiect ; Reclamantul decedat are o fosta sotie inainte de deschiderea dosarului in cauza. Aceasta sotie intra in partjul succesoral , avand caliate de reclamant impreuna cu fiul reclamantului ?
pardon ? parca reclamantul inca traia la momentul cand ati formulat dvs intrebarea....
ma rog, ca sa va raspund concret, daca reclamantul era casatorit legal ("cu acte") sotia supravietuitare va veni la mostenire in concurs cu orice clasa de mostenitori.
daca reclamantul divortase deja, atunci fosta sotie supravietuitoare nu are nici un drept, evident cu exceptia cazului in care tatal dvs i-ar fi intocmit vreun testament. Si aici discutiile pot fi multiple, in functie de situatie.
poate daca ati redacta mai clar situatia concreta, veti primi si alte sfaturi pertinente (a nu se intelege ca va indemn a lua drept consultanta juridica raspunsurile primite aici pe forum).
Daca decesul a intevenit pe parcursul judecatii, mostenitorii persoanei care a figurat in proces in calitatea de reclamant (sau parat, dupa caz) preiau calitatea procesuala a autorului lor - reclamant (sau parat, dupa caz) - si continua procesul in locul decedatului.
Transmiterea legala, prin succesiune , a calitatii procesuale nu este posibila catre o fosta sotie (= o persoana care nu mai avea calitatea de SOT la momentul decesului) pentru nu are calitatea de mostenitor.
Deci, in speta, doar fiul reclamantului (si alti descendenti, daca or mai fi) poate intra in proces in locul tatalui sau decedat si in calitatea pe care o avea defunctul (reclamant) si poate continua procesul avand ca obiect (ce, mai exact? caci revocarea v-c imi suna ca naiba).
Dar asta nu exclude posibilitatea ca, intre fiul decedatului (pe de o parte) si fosta sotie a mortului (de cealalta parte) sa se poarte un proces de partaj, daca mortul si fosta lui sotie aveau ceva in comun si neimpartit. (bunaoara o casa). Dar aici, fosta sotie participa in calitatea ei de coproprietar (nu de mostenitor) care se judeca cu mostenitorul mortului intocmai cum s-ar fi putut judecat si cu mortul, daca ar mai fi trait.
Suspendare proces
annaon
Buna ziua,
Tatal meu este in proces cu nepotul lui pentru niste cheltuieli de avoocat care l-ar fi reprezentat la politie.INTREBAREA este urmatoarea; tatal ... (vezi toată discuția)