avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen schimbare contoare apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen schimbare contoare apa

Buna ziua/seara,
Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de folosire ale celor initiale, legea si articolul.
Avem contoare in toate apartamentele,majoritatea cu vechime de peste 5 ani, poate ca nu se dau nici citirile lunare foarte exact, dar volumul de apa necontorizata=pierderi este prea mare.
In Adunarea Generala s-a facut propunerea schimbarii a tuturor contoarelor, dar cineva s-a opus in sensul ca nu poate fi obligat inainte de a face verificarea lor metrologica. Opinia personala este ca daca un contoar este garantat pt. 5 ani(3 ani am vazut intr-o oferta), dupa aceasta perioada, la cat de impura este apa din reteaua publica, imposibil sa nu fie depuneri pe rotitele care se invart in interiorul contoarului.Dar nu pot combate aceasta opinie decat cu un temei legal
Multumesc!
Judecand logic daca acele debitmetre nu corespund la verificarea metrologica este clar ca trebuie schimbate. In definitiv dvs. nu ati vazut cantare vechi dar care au verificare metrologica si sunt corecte?
Parerea mea verificare metrologica si cele care nu corespund schimbate.
PS. Dar contoarele de la APA NOVA oare sunt verificate?Citirile sunt corecte? Ma gandesc ca este absurd sa va ganditi ca numai din cauza locatarilor apar pierderi.
Doama, eu nu cunosc ce legislatie reglementeaza schimbarea apometrelor in instalatia interioara sau exterioara de apa. Cunosc faptul ca periodic, acestea sunt verificate metrologic si daca se incadreaza, laboratorul metrologic elibereaza un buletin metrologic. In conditiile in care contorul nu trece testul, acesta este respins metrologic, nu i se elibereaza acel buletin metrologic, deci nu poate fi montat in instalatie.
Fiind vorba de apometrele interioare, o firma din Iasi care face acemenea verificari, daca constata ca un apometru nu functioneaza, la cererea onor clientului, aparatul este supus unei verificari mai riguroase, se demonteaza, se curata printr-un tratament chimic pentru indepartarea depunerilor calcaroase de pe dispozitivul mobil, montare si iar test-ul metrologic...
In asemenea conditii costul unei asemnea lucrari este de cam 40-50 lei, iar un aparat nou costa 60-65 lei, asa ca de obicei omul prefera sa cumpere un apometru nou decat sa se mai incurce cu o vechitura.
La apometrele de clasa superioara, procedeul este cam la fel, insa avand in vedere ca sunt mai scumpe, verificarea este mai elaborata si nu se renunta asa usor la un aparat care a functionat doar cati-va ani in instalatie.
Eu am in instalatie apometre tip "aquarius-sappel", montate inca din anii 2000 si au fost verificate metrologic pana acum, de doua ori. Urmeaza ca luna viitoare sa le ducem la verificat a trei-a oara.

Fiecare apometru este supus la o verificare metrologica initiala si apoi la verificari metrologice periodice.
Cea initiala este consemnata in document atunci cand este cumparat si tot acolo scrie si perioada de valabilitate (4-5 ani).
Nu mi se pare corect ca proprietarii sa fie obligati sa-si cumpere acum apometre noi. Fiecare au fost cumparate la date diferite. Unele au cateva luni, altele 2-3 ani, altele 8-10 ani...
Obligatia proprietarilor este sa le faca verificarea metrologica periodica la termenul stabilit in certificatul metrologic. Cu aceasta ocazie, daca masoara corect debitul de apa, laboratorul metrologic prelungeste valabiliutatea acestuia cu inca 4-5 ani. Daca se constata ca nu masoara corect debiltul, proprietarul isi cumpara altul asa cum s-a spus mai sus.

Legislatie cu privire la aceste probleme:
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ]
Inainte de a cere tuturor proprietarilor verificari metrologice , mergeti din apartament in apartament si verificati situatia pe teren. Trebuie sa verificati daca apometrele existente poarta intact sigiliul cu seria si numarul trecut in PV atunci cand asociatia l-a aplicat. Daca nu ati aplicat sigiliile asociatiei pentru ca nu stiati ca acestea exista, va informez ca la magazinele de profil se vand niste sigilii care se pot folosi de catre oricine , au serii si numere unice. Cu putina rutina, o sa invatati care sunt punctele unde este bine sa le aplicati.

Bineanteles , aceste sigilii aplicate vor trebui verificate periodic
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Adriantot, moderator
@johnpescar, sigilii nu mai sunt in nici un ap. pentru ca s-au schimbat coloanele verticale de apa la toate ap.(60) acum 4 ani. Nu ma deranjeaxa sa urc si sa cobor de 6 ori cate 4,5 etaje, iar informatia este foarte utila.Dar daca la mine un contoar nu se invarte la un firicel subtire de apa, sigur si alte contoare sunt la fel, numai ca eu nu fac"economie"folosind apa la un debit care nu urneste contoarul.
Pe de alta parte, am citit o data un raspuns la acest subiect ,deschis de altcineva,dat de @Ynocenya ,care facea referire la schimbare obligatorie dupa 5 ani AR si dupa 3 ani AC(?)
De aceea m-am gandit ca trebuie sa fie o reglementare legala.
Multumesc dle@adriantot, voi accesa site-urile.
Cat despre raspunsul lui @Adam Grecu, asa ne-am gandit eu(presedinta) si administratorul ,ca este mai putin riscant financiar sa facem intai verificare si abia apoi schimbare.
Multumesc tuturor !

@George 1962, mi-ati mai luat un văl de pe ochi! Multumesc!!!Poate sunt eu prea inocenta si cred ca toate rotitele sunt rotunde si trebuie sa mearga bine! Oricum, ma straduiesc sa indrept cat mai mult din nepasarea celor dinainte.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Apometre bloc Waters Waters In Asociatia de la blocul in care locuiesc am observat nereguli, am facut cerere la biroul primariei si au fost amendati. De atunci, semnatarii reclamatiei ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre ContSters66930 ContSters66930 As dori sa stiu daca verificarea metrologica a apometrelor de apartament se face doar la cererea asociatiilor de locatari. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contorul de apa care se apropie de expirarea garantiei verificarii metrologie sau a expirat deja. szabyku szabyku Buna ziua. Spuneti-mi va rog, in a cui sarcina cade sa verifice sau sa schimbe contorul de apa care este aproape de expirare din punct de vedere al garantiei ... (vezi toată discuția)