avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil orfan de tata inainte de nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil orfan de tata inainte de nastere

Sotul meu s-a imbolnavit de cancer si a decedat cand eram gravida in 5 luni. Desi pe certificatul de nastere al fetitei este trecut numele lui, am inteles ca statul nu-i poate acorda pensie de urmas sau alt ajutor deoarece el avea doar 32 de ani si nu muncea cu contract sau carte de munca in momentul decesului. Va rog sa ma lamuriti care este situatia.
Cel mai recent răspuns: nutzik , utilizator 01:11, 24 Noiembrie 2008
Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale actualizata stipulează:
Art. 65. - Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 71. - (1) Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si era in plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, in conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;

Adresati-va Casei de Pensii prezentand carnetul de munca al sotului - chiar daca nu era angajat la data decesului - si actele de boala care l-ar fi indreptatit sa beneficieze in conditiile legii de pensie de invaliditate.
Multumesc mult pentru sfat, problema e ca a trecut un an jumatate de la deces; credeti ca mai am vreo sansa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas toni1072 toni1072 Buna ziua, Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav Tatal a lucrat ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti persoana handicap grav si pensie de urmas tatiana1 tatiana1 Buna ziua, cunosc o familie care se afla in urmatoarea situatie: -tatal a decedat luna trecuta -mama este pensionata de boala -fetita lor este o persoana ... (vezi toată discuția)
Drepturi la pensia de urmas... ce inseamna "reducere stagiu"? alexmar alexmar in urma cu 7 ani tatal meu a decedat, eu beneficiind de pensie de urmas. La data decesului, tatal meu era in pensie de invaliditate gradul I, si avea varsta de ... (vezi toată discuția)