avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatii anonime sau cvasi-anonime
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatii anonime sau cvasi-anonime

Am infiintat o asociatie culturala si incercam sa ne documentam despre primirea de donatii.

Clar este ca exista donatii cu contract, dar probabil acesta este cazul cand donatorul are un interes (anumite conditii etc).

Dar daca cineva depune pur si simplu niste bani in contul asociatiei, este in regula? Exista specificatii legale in acest sens?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:10, 25 Martie 2012
E in regula si atunci cand cineva va transfera niste bani in contul bancar al asociatiei dar nici acest caz nu e incadrat la donatii anonime caci pe extrasul de cont va apare numele persoanei fizice.
Am spus "anonime sau cvasi-anonime" in sensul ca nu de la cineva caruia sa-i pese sa se stie ca e de la el.

Ar mai fi si alte situatii, de exemplu donatiile prin telefonie. Am discutat cu cativa operatori de microplati (plati prin SMS, telefon) si se pare ca ei nu accepta donatii, deoarece pentru acestea ar trebui altfel de numere etc. Nu sunt inca lamurit, dar ma gandesc ca or fi anumite cerinte legale.
Anonimatul pe care si-l doreste donatorul se refera la preferinta de a nu i se face public numele, nu la relatia sa directa cu ong-ul unde trebuie sa-si dea numele.
Am inteles. Inseamna ca nu am pus eu problema corect. Eu ma refer la situatiile cand cineva doreste sa faca o donatie, dar simplu, fara contract si batai de cap.
Da. Se poate. Aveti in planul de conturi pentru ong-uri contul 7312 (venituri din contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor) in care puteti trece astfel de sume incasate in numerar sau prin cont bancar.

Alte discuții în legătură

Donatii catre ong LifeRider LifeRider Buna ziua, Din cate stiu, pentru donatiile in bani din partea persoanelor fizice este necesara incheierea unui contract. Imi puteti spune care este regimul ... (vezi toată discuția)
Inregistrare sume incasate la ong garleanu garleanu Va rog sa-mi spuneti ce sume se inregistreaza in contul 7312 la o asociatie sportiva nonprofit si ce documente stau la baza inregistrarii in ... (vezi toată discuția)
Donatie catre asociatie de la membrii crishanganu75 crishanganu75 Care este posibilitatea ca un membru (simplu sau fondator) al unei asociatii sa faca donatie in bani ASOCIATIEI pentru sustinerea activitatilor proiectelor? ... (vezi toată discuția)