avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poze si imagini difuzate fara accordul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poze si imagini difuzate fara accordul meu

Buna ziua ,
As dori sa adresez o intrebare comunitati Avocatnet.ro privitoare la faptul ca in prealabil desfasurari cercetarii judecatoresti in dosarul penal in care am fost implicat pe anumite posturi de stiri si publicatii online am fost prezentat drept "capul" unei retele de hoti de masini .

Fapt pentru care consider ca mi s-a adus atingere dreptului la un proces echitabil punanduse pe umeri magistratilor povara opinei publice in mod absolut gratuit . Totodata consider ca mi s-a adus atingere dreptului la viata privata si a demnitatii umane .

Nu mi s-a solicitat nici o data accordul meu pentru publicarea imaginilor si difuzarea acestora la nici una din televiziunile sau a publicatiile online in cauza .

As dori sa stiu daca se poate actiona in instanta susnumitii si daca ar putea exista vre-o sansa de casting in astfel de situatii .

Va multumesc si imi cer scuze in eventualitatea unor greseli gramaticale .
Cel mai recent răspuns: ContSters241434 , utilizator 15:02, 23 Martie 2012
Puteti sa deschideti o actiune civila in instanta, in conformitate cu prevederile Noului Cod Civil.

"Respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane
Art. 73
Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
Art. 74
Atingeri aduse vieţii private
Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
a) intrarea sau rămânerea fără drept în locuinţă sau luarea din aceasta a oricărui obiect fără acordul celui care o ocupă în mod legal;
b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârşită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
e) ţinerea vieţii private sub observaţie, prin orice mijloace, în afară de cazurile prevăzute expres de lege;
f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite;
h) utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană;
i) difuzarea sau utilizarea corespondenţei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, reşedinţa, precum şi numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea îi aparţin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Postare conversatii private de fara acordul meu sergiu20 sergiu20 buna seara as dori sa ma informez in legatura cu: - am avut o conversati in privat pe messeger cu cineva iar postare respectiva a ajuns pe un ... (vezi toată discuția)
Fotografii facute pe ascuns - dreptul la imagine doru2k6 doru2k6 Buna! am si eu o intrebare Daca un baiat a facut poze unei fete in timp ce dormea, aceasta fiind goala, evident fara acordul ei, ce risca acesta?. Acum ... (vezi toată discuția)
Calomnie narcisa12345 narcisa12345 buna ziua,am si eu o intrebare acum un an si jumatate politia a descins la noi in casa am fost dusi la politie pentru declaratii ca martori intrun dosar de ... (vezi toată discuția)