avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fals in acte publice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fals in acte publice

Va rog sa-mi raspundeti daca antedatarea unui testament olograf (neautentificat la notar) poate fi calificata drept "Fals in acte publice". Testamentul e datat "1989" si contine indicii ca ar fi fost scris cu circa 7 ani mai tarziu.
Cel mai recent răspuns: kunanca , utilizator 22:44, 24 Martie 2012
Nu , daca situatia expusa de dvs. este reala, poate fi vorba cel mult despre un testament a carui valabilitate este pusa sub semnul indoieii, deoarece , un testament olograf, pentru a fi considerat valabil si deci pentru a putea produce efecte juridice, ar trebui sa fie scris, semnat si datat de mana testatorului.
Testamentul olograf este un inscris sub semnatura privata .
Daca exista suspiciuni cu privire la intrunirea acestor conditii, testamentul poate fi contestat de persoanele interesate, intruct, data inscrisa in testament are relevanta sub aspectul discernamantului testatorului, iar cuprinsul actului trebuie sa reflecte vointa sa reala .
Testamentul este scris, datat si semnat de mana testatorului, dar tocmai pentru a nu putea fi contestat din cauza varstei inaintate a testatorului (79 de ani) a fost antedatat. Sotia supravietuitoare e numita legatar universal, iar 2 dintre descendenti dezmosteniti. Doream sa stim daca si motivul antedatarii (in afara de liberalitatile excesive) poate fi invocat pentru contestare. Exista indicii clare in text in favoarea acestei supozitii. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul olograf ContSters134265 ContSters134265 Rog detalii despre testamentul olograf care poate sa il faca sotului supravietuitor. Multumesc. (vezi toată discuția)
Vreau si eu un raspuns Lixandra Ionut mihai Lixandra Ionut mihai ce valoare are un testament,,olograf\",in ce conditi poate fi facut,cum poate fi anulat?? (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)